We blijven strijden tegen drugshandel: recordvangst cocaïne in de haven

Deel dit artikel

De Belgische douane nam in 2023 met 116 ton opnieuw een recordhoeveelheid cocaïne in beslag in de Antwerpse haven. Ook in de haven van Zeebrugge, deel van Port of Antwerp-Bruges, werd 5 ton cocaïne in beslag genomen. Dat maakte minister van Financiën Vincent Van Peteghem vandaag bekend in de haven van het Nederlandse Vlissingen, samen met zijn Nederlandse collega staatssecretaris Aukje De Vries. In Vlissingen werd de hechte samenwerking tussen beide landen in de strijd tegen de internationale drugshandel nogmaals benadrukt en bestendigd.

“De strijd tegen de internationale drugshandel vraagt veel expertise en energie van onze douane. Ik kan daarvoor enkel mijn grote dank en trots benadrukken. Zeker omdat deze strijd maar een van de vele onderdelen is van het takenpakket van de douane. Duizenden medewerkers, verspreid over het hele land, hebben het afgelopen jaar in opnieuw buitengewone omstandigheden het beste van zichzelf gegeven. En dit mag dan officieel de laatste voorstelling van jaarcijfers van deze legislatuur zijn, het blijft mijn doel om op de ingeslagen weg verder te gaan. We hebben de investeringen in mensen en middelen de afgelopen jaren voor het eerst sinds lang opgetrokken. Het blijft mijn overtuiging om de douane en de douanemedewerkers te ondersteunen en te versterken.”
Vincent Van Peteghem, Vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de Fraudebestrijding en de Nationale Loterij

Het jaarcijfer van 116 ton is opnieuw een stijging met in vergelijking met het jaar voordien (110 ton) en maar liefst 50 ton meer dan toen minister Van Peteghem in 2020 als bevoegd minister voor de Belgische douane voor het eerst de jaarcijfers mocht presenteren. Het toont het succes van de vele investeringen van deze federale regering in mensen en middelen voor de douane, maar bovenal de expertise en daadkracht van onze douaniers op het terrein.

Colombia, Ecuador en Panama zijn al vele jaren gekende namen in de top van herkomstlanden en dat was vorig jaar niet anders. Herkomstlanden die trouwens ook in de Nederlandse zeehavens de lijsten domineren, wat meer dan ooit aantoont dat onze krachtige grensoverschrijdende samenwerking de komende jaren moet en zal worden verdergezet.

Nieuws

De wijkinspecteur als toegankelijke vertrouwenspersoon.

1 op 4 Vlamingen voelt zich vaak of altijd onveilig in de eigen buurt. “Dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze zich in hun eigen buurt begeven, mogen we als samenleving niet accepteren”, stelt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, die van veiligheid in de eigen buurt een speerpunt maakt voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Met een grotere rol voor de wijkinspecteur wil de partij het veiligheidsgevoel in Vlaanderen versterken. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt immers dat 68 procent van de 1501 bevraagden hun wijkinspecteur niet kennen.

Respect voor élke Vlaming: “Met cd&v zorgen we voor een warm Vlaanderen waarin élke Vlaming gerespecteerd wordt”

Dit Vlaams regeerakkoord heeft een overduidelijke oranje stempel: ambitieus op vlak van welzijn, met respect voor wie werkt en onderneemt én met oog voor landelijk Vlaanderen zodat niemand in Vlaanderen achtergelaten wordt. We zorgen voor een warm en zorgzaam Vlaanderen waarin élke Vlaming telt.

Nicole de Moor: "Al 1.200 werkende asielzoekers droegen in totaal half miljoen euro bij aan opvang"

Sinds 1 juli moeten asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken een bijdrage betalen aan hun opvang. Al 1.200 asielzoekers droegen in totaal een half miljoen euro bij.