Minister Van Peteghem krijgt groen licht voor minimumbelasting voor multinationals vanaf 2024

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Met de goedkeuring door de plenaire vergadering neemt Minister van Financiën Vincent Van Peteghem met succes de laatste horde voor de invoering van de minimumbelasting voor multinationals. Met deze minimumbelasting verzekeren we dat elke grote onderneming met een omzet van minstens 750 miljoen euro vanaf 2024 minstens 15 procent vennootschapsbelasting betaalt.

Ik heb de afgelopen jaren in binnen- en buitenland met veel overtuiging aan de kar getrokken van de minimumbelasting voor multinationals. Het is niet meer dan logisch dat wanneer onze Belgische gezinnen, alleenstaanden en ondernemingen onze sociale zekerheid onderstutten, ook grote multinationals hun eerlijke bijdrage leveren. Het belang van deze minimumbelasting kan niet onderschat worden. Het is niet enkel een historische stap richting meer fiscale rechtvaardigheid, maar ook een doeltreffend nieuw wapen tegen belastingparadijzen.
Vice-eersteminister en minister van Financiën Vincent Van Peteghem

Minister Van Peteghem werkt al drie jaar, zowel op internationaal, Europees als Belgisch niveau, aan deze historische stap richting meer fiscale rechtvaardigheid. Het definitieve groen licht van het federaal parlement zorgt er nu voor dat alles op tijd afgewerkt is om multinationals vanaf volgend jaar hun eerlijke bijdrage te laten leveren in ons land. Prognoses van de FOD Financiën becijferden die opbrengst op 634 miljoen euro in 2024.

Met deze goedkeuring is België een van de eerste landen die de wereldwijde minimumbelasting in zijn nationale wet verankert. Minister Van Peteghem nam de afgelopen jaren maatregelen om de invoering van de minimumbelasting vanaf volgend jaar vlot te laten verlopen. Zo zal een gespecialiseerd team binnen de FOD Financiën versterkt worden om zowel de vlotte implementatie als de inning te garanderen.

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport.

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.