Federaal Agentschap van de Schuld biedt in december Staatsbons aan met een looptijd van 5 en 8 jaar

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Het Federaal Agentschap van de Schuld zal in december 2023 Staatsbons uitgeven met een looptijd van 5 en 8 jaar. Dat is beslist in nauw overleg met minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

De uitgifte zal plaatshebben op maandag 11 december 2023. Op dinsdag 28 november 2023 zal voor beide Staatsbons de coupon (brutorente) vastgesteld worden. Voor deze uitgifte zal, zoals steeds bij Staatsbons met een looptijd over meerdere jaren, een roerende voorheffing van 30% van kracht zijn.

Rechtstreeks inschrijven via de dienst van de Grootboeken kan vanaf donderdag 30 november 2023 tot en met donderdag 7 december. Inschrijven via de bank kan een dag langer tot en met vrijdag 8 december 2023. Intekenen kan vanaf 100 euro.

De Staatsbon is sinds de uitgifte van september een breed gekend financieel product. Veel Belgen vonden de weg naar deze veilige en gegarandeerde investering en activeerden zo hun spaargeld. In samenspraak met de experten van het Agentschap werd voor de uitgifte van december gekozen voor een looptijd van 5 en 8 jaar. Zo kan de staatsschuld op de beste manier worden beheerd en kunnen Belgen ervoor kiezen om hun spaarrendement voor een langere tijd vast te leggen en jaar na jaar een gegarandeerde rente te ontvangen zolang de looptijd duurt. De brutorente van beide Staatsbons wordt eind deze maand vastgeklikt. Die zal in vergelijking met producten op de markt, opnieuw concurrentieel zijn.
Vincent Van Peteghem
Vice-eersteminister en minister van Financiën

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.