Aanhoudende problemen bij Vlaamse rijexamencentra: cd&v vraagt bijkomende audit

Publicatiedatum

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Na vele klachten over autokeurings- en rijexamencentra besliste de Vlaamse overheid om een audit uit te voeren bij de Vlaamse rijexamencentra én autokeuringscentra. Maar volgens Vlaams parlementslid Sofie Mertens (cd&v) focust die audit bijna uitsluitend op de autokeuringscentra. De lange wachttijden bij rijexamencentra en de ongelijke behandeling tussen verschillende types kandidaat-bestuurders (bestuurders die hun examen afleggen met of zonder erkende rijschool) worden volgens het parlementslid onderbelicht in de langverwachte audit. “Kandidaat-bestuurders die dolgraag willen leren autorijden blijven zo in de kou staan”, stelt Sofie Mertens. Het parlementslid vraagt een aparte audit die zich specifiek toelegt op de problemen in de rijexamencentra.

De autokeuringscentra liggen al langer onder vuur door de vele klachten over lange wachttijden en klantonvriendelijkheid, maar ook de rijexamencentra komen er niet zonder klachten van af. Ook daar zijn de lange wachtlijsten en ongelijke behandeling van verschillende types kandidaat-bestuurders problematisch. In de praktijk blijkt dat kandidaat-bestuurders die hun rijexamen met een rijschool afleggen veel sneller een examenmoment kunnen vastleggen dan kandidaat-bestuurders die zich via vrije begeleiding of met een zelfstandige rijinstructeur op het examen voorbereiden. De audit die onlangs werd uitgevoerd, richtte zich voornamelijk op de autokeuring. Volgens Mertens worden de problemen in de rijexamencentra, tot grote teleurstelling van cd&v, onvoldoende onderzocht.

“Kandidaat-bestuurders die hun examen afleggen via de rijschool krijgen sneller een afspraak. Maar niet iedereen heeft de middelen om rijlessen te volgen via de rijschool.”

Vlaams parlementslid Sofie Mertens

Grondig onderzoek is nodig

“Kandidaat-bestuurders die hun praktisch rijexamen willen afleggen, hebben al geruime tijd te maken met lange wachttijden. Daarenboven is er sprake van ongelijkheid tussen bestuurders die hun examen afleggen via de rijschool en via vrije begeleiding”, legt Mertens uit. “Voor cd&v is deze ongelijke behandeling onacceptabel. Niet iedereen heeft de middelen om rijlessen te volgen via de rijschool. Deze praktijklessen kosten al snel 1.400 euro.”

Ondanks de belofte van minister Peeters om deze problematiek te onderzoeken, wordt dit niet grondig onderzocht in de audit. “Dit is een gemiste kans. Ik vraag me af welke maatregelen de minister zal nemen om de wachttijden te beperken en om dergelijke ongelijkheid tot het bekomen van een afspraak te vermijden, en iedereen binnen een redelijke termijn toegang te geven tot het praktisch rijexamen. Grondig onderzoek is nodig om passende maatregelen te treffen om een gelijke behandeling van alle kandidaat-bestuurders te garanderen”, zegt Sofie Mertens.

Nieuws

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.

Aantal studenten dat onderneemt zit fors in de lift

Sinds 2017 is het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart nagenoeg verdubbeld. 6.640 studenten hebben hun eigen onderneming opgestart. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen studenten tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.