Voortrekkersrol in beschermen rechten LGBT+-gemeenschap

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

We hebben als christendemocraten steeds een voortrekkersrol gespeeld om de rechten van de hele LGBT+-gemeenschap te beschermen.

Goedkeuring homohuwelijk

Op 13 februari 2003 werd België het tweede land ter wereld waar het mogelijk werd voor twee personen van hetzelfde geslacht om met elkaar te trouwen. Deze historische wet betekende een belangrijke stap vooruit voor de rechten van holebi’s in België. Een stap vooruit die 15 jaar geleden vanuit de oppositie door CD&V gesteund en mee goedgekeurd werd. Omdat we als partij iedere liefdesrelatie tussen twee personen gelijk behandelen én beschermen!

Adoptie

CD&V steunt homoseksuele koppels die voor een duurzame relatie kiezen in hun wens om kinderen te kunnen adopteren. Daarnaast worden kinderen die geboren worden in een lesbische relatie ook dankzij onze partij mee op gelijke voet geplaatst met kinderen uit een heterorelatie. De echtgenote van de moeder van het kind wordt namelijk automatisch meemoeder en indien het koppel niet gehuwd is, kan de meemoeder het kind gewoon erkennen. Hierdoor werd in 2015 een langlopende adoptieprocedure overbodig.

Nieuwe transgenderwetgeving

Dankzij onze minister van Justitie Koen Geens zijn recent ook de voorwaarden voor een juridische geslachtswijziging gedemedicaliseerd. Zo moeten transgenders die juridisch van geslacht willen veranderen nu enkel nog een administratieve procedure volgen en worden ze niet langer verplicht tot medische ingrepen. Transgenders die fysiek het andere geslacht willen aannemen, kunnen de medische ingrepen ondergaan, maar ze worden hiertoe niet langer verplicht.

Nieuws

Cd&v wil af van verplichte ziektepensioen voor statutaire ambtenaren

Het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren moet omgevormd worden zodat het dichter bij het ziektepensioen voor werknemers ligt. Kamerlid Nahima Lanjri (cd&v) dient een voorstel in voor een hervorming van het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren.

Betaalbare woningen voor werkende starters

Er heerst een wooncrisis in Vlaanderen. Jonge werkende gezinnen kunnen geen woning meer veroorloven. We moeten meer en sneller sociale woningen bouwen, zegt Vlaams parlementslid Vera Jans. Zo zetten we de huizenmarkt in beweging en daalt de prijs van starterswoningen.

Nog geen langetermijnoplossing voor lerarentekort

“In februari dit jaar gaf ik samen met cd&v een aanzet voor een lerarenloopbaanpact, een plan om op lange termijn de lerarenloopbaan aantrekkelijker te maken en zo het lerarentekort te helpen oplossen. Vandaag worden er met dit nieuwe decreet een aantal belangrijke stappen gezet. Maar we zijn er nog niet. Ik blijf op mijn honger zitten, er is onverminderd nood aan een langetermijnvisie en -aanpak”, zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v).