Vlaanderen krijgt 23 nieuwe OverKop-huizen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits maakt de locaties bekend van 23 nieuwe OverKop-huizen. Daarmee overschrijden Vlaanderen en Brussel de kaap van 60 OverKop-huizen. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om een investering van 1,8 miljoen euro om het mentaal welzijn van jongeren te versterken en meer bespreekbaar te maken.

Enkele jaren geleden waren er nog 5 huizen, dit jaar zal Vlaanderen 61 OverKop-huizen tellen. De bedoeling is dat de nieuwe OverKop-huizen al dit jaar hun werking starten. Dankzij de uitbreiding creëren we over heel Vlaanderen sterke netwerken van professionals, waarbij jongeren dicht bij huis met hun zorgen terecht kunnen. Het zijn laagdrempelige, informele ontmoetingsplekken waar jongeren ongedwongen kunnen binnenwandelen voor een goed gesprek. Doordat jongeren bij OverKop ook gewoon in hun vrije tijd samenkomen, maakt het de stap naar professionele ondersteuning veel kleiner. Op die manier bereiken we hen beter. Jaarlijks komen er duizenden jongeren over de vloer. Met deze uitbreiding willen we het mentaal welzijn van onze jongeren in Vlaanderen verder versterken. Want je goed in je vel voelen, is de basis van alles.”  – Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits

Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten kunnen lopen en allerlei ontspannende activiteiten doen. Wanneer ze daar nood aan hebben of wanneer zij zich even wat minder voelen, vinden ze er in de eerste plaats een luisterend oor. De eerste 5 OverKop-huizen werden opgericht naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag-actie in 2016 die meer aandacht vroeg voor jongeren met psychische problemen. De Vlaamse Regering heeft later beslist om de OverKop-huizen verder te ondersteunen en uit te breiden naar meer dan 30 OverKop-huizen over heel Vlaanderen

Vandaag zijn er 38 OverKop-huizen in Vlaanderen. Minister Crevits besliste om dat aantal fors op te trekken. Op die manier hebben jongeren dicht bij huis een plek waar ze terecht kunnen wanneer het even niet goed gaat.

Hoe ziet dienstverlening van OverKop eruit?

In de eerste plaats zijn de OverKop-huizen fysieke plaatsen waar er ruimte is voor vrije tijd, ontspanning en ontmoeting tussen jongeren. In ongedwongen sfeer kunnen jongeren er in gesprek gaan met elkaar of met medewerkers over hoe ze zich voelen. Er worden ook activiteiten georganiseerd die het mentaal welzijn bevorderen en bespreekbaar maken.

Als jongeren meer gespecialiseerde hulp nodig hebben, dan kan er vanuit OverKop vlot bijgeschakeld worden. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een gesprek met een psycholoog die hiervoor naar het OverKop-huis komt. Hulp wordt zo laagdrempelig aangeboden, zonder dat jongeren doorverwezen worden of moeten wachten. De OverKop-huizen sluiten op die manier aan bij de aanpak van vindplaatsgerichte zorg.

In sommige OverKop-huizen kunnen jongeren die moeilijk toegang vinden tot de arbeidsmarkt, ook advies en begeleiding krijgen.

De ondersteuning is volledig kosteloos.

Meer dan 60 OverKop-huizen

In 2023 werd een oproep gelanceerd om het aantal OverKop-huizen uit te breiden. Het gaat om een uitbreiding voor 1,8 miljoen euro. Afhankelijk of de OverKop-huizen binnen eenzelfde eerstelijnszone vallen krijgen zij 50.000 of 100.000 euro steun toegekend. Voor sommige eerstelijnszones wordt later nog bepaald waar het OverKop-huis precies zal huisvesten.

In volgende gemeenten komt er een nieuw OverKop-huis:

OOST-VLAANDEREN

  • Dendermonde
  • Zottegem
  • Geraardsbergen
  • Ninove

Een totale investering van 300.000 euro. Bestaande OverKop-huizen zijn er in Gent, Wetteren, Lokeren, Sint-Niklaas, Ronse en Aalst.

WEST-VLAANDEREN

  • Waregem
  • Brugge
  • Torhout
  • Diksmuide
  • Veurne

Een totale investering van 400.000 euro. Bestaande OverKop-huizen zijn er in Kortrijk, Menen, Zeebrugge, Oostende, Ieper en Poperinge.

ANTWERPEN

  • Geel
  • Antwerpen-Zuid (2020)
  • Antwerpen-Oost (2140 Borgerhout)
  • Boom
  • Heist-op-den-Berg

Een totale investering van 400.000 euro. Bestaande OverKop-huizen zijn er in Herentals, Antwerpen-Noord, Antwerpen-centrum, Mortsel, Willebroek, Mechelen, Lier, Zwijndrecht, Kalmthout en Zandhoven. Het OverKop-huis in Turnhout is nog in opbouw.

LIMBURG

  • Houthalen-Helchteren
  • Heusden-Zolder
  • Maasmechelen
  • Lanaken


Een totale investering van 200.000 euro. Bestaande OverKop-huizen zijn er in Genk, Bree, Beringen, Peer, Pelt, Lommel, Hasselt en Sint-Truiden.

VLAAMS-BRABANT

  • Leuven
  • Haacht of Keerbergen (nog te bepalen)
  • Lennik
  • Asse

Een totale investering van 400.000 euro. Bestaande OverKop-huizen zijn er in Vilvoorde, Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Tienen. Het OverKop-huis in Aarschot is nog in opbouw.

BRUSSEL

  • Neder-over-Heembeek, Sint-Gillis of Laken (nog te bepalen)

Een totale investering van 100.000 euro. Bestaande OverKop-huizen zijn er in Molenbeek en Schaarbeek.

Nieuws

De wijkinspecteur als toegankelijke vertrouwenspersoon.

1 op 4 Vlamingen voelt zich vaak of altijd onveilig in de eigen buurt. “Dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze zich in hun eigen buurt begeven, mogen we als samenleving niet accepteren”, stelt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, die van veiligheid in de eigen buurt een speerpunt maakt voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Met een grotere rol voor de wijkinspecteur wil de partij het veiligheidsgevoel in Vlaanderen versterken. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt immers dat 68 procent van de 1501 bevraagden hun wijkinspecteur niet kennen.

Respect voor élke Vlaming: “Met cd&v zorgen we voor een warm Vlaanderen waarin élke Vlaming gerespecteerd wordt”

Dit Vlaams regeerakkoord heeft een overduidelijke oranje stempel: ambitieus op vlak van welzijn, met respect voor wie werkt en onderneemt én met oog voor landelijk Vlaanderen zodat niemand in Vlaanderen achtergelaten wordt. We zorgen voor een warm en zorgzaam Vlaanderen waarin élke Vlaming telt.

Nicole de Moor: "Al 1.200 werkende asielzoekers droegen in totaal half miljoen euro bij aan opvang"

Sinds 1 juli moeten asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken een bijdrage betalen aan hun opvang. Al 1.200 asielzoekers droegen in totaal een half miljoen euro bij.