Vlaamse regering verlengt sloop- en herbouwpremie voor oude woningen

Publicatiedatum

Auteur

Hilde Crevits

Deel dit artikel

De Vlaamse regering verlengt de sloop- en herbouwpremie voor oude woningen tot 31 december 2020. Tegelijk verlengt ze ook de 1%-energieleningen voor scholen, sportclubs en vzw’s. Daarvoor trekt Vlaanderen 18 miljoen euro uit in 2020.

Hilde Crevits: “Onze partij is al langer voorvechter om het slopen en heropbouwen van een oude woning te stimuleren."

Op dit moment geldt het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop en herbouw enkel in 13 centrumsteden. CD&V vraagt al langer om het verlaagd btw-tarief van 6 procent op de afbraak en heropbouw uit te breiden naar het hele land. CD&V-Kamerleden Nathalie Muylle en Leen Dierick dienden daarvoor in juni 2019 het wetsvoorstel van Griet Smaers opnieuw in. Het is wachten op een algemene btw-verlaging door de federale regering. 

In afwachting daarvan is de verlening van de Vlaamse sloop- en herbouwpremie alvast een goede zaak, vindt de CD&V-fractie in het Vlaams parlement. Met deze maatregel wordt een punt uit het CD&V-programma uitgevoerd. 

Om de broeikasgasuitstoot door gebouwenverwarming drastisch te verlagen, moeten we jaarlijks 2,5% van ons woningpatrimonium grondig renoveren of vervangen door nieuwbouw. Nieuwbouw na sloop vervangt oude woningen met slechte energieprestaties en onvoldoende comfort.  Het helpt onze dorps- en stadskernen te verdichten en aantrekkelijker te maken. Het 6% BTW-tarief voor vernieuwbouw na sloop is daarom een nuttig en noodzakelijk instrument. 

Hilde Crevits: “Onze partij is al langer voorvechter om het slopen en heropbouwen van een oude woning te stimuleren. Een gedeeltelijke renovatie is uiteraard een goede zaak om energiezuiniger te zijn, maar met sloop en heropbouw kunnen nog meer energiewinsten gerealiseerd worden. Daarom willen we mensen de kans geven dat ook te doen, door een premie te voorzien zolang er geen algemene btw-verlaging op sloop en heropbouw is.”

Nieuws

De wijkinspecteur als toegankelijke vertrouwenspersoon.

1 op 4 Vlamingen voelt zich vaak of altijd onveilig in de eigen buurt. “Dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze zich in hun eigen buurt begeven, mogen we als samenleving niet accepteren”, stelt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, die van veiligheid in de eigen buurt een speerpunt maakt voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Met een grotere rol voor de wijkinspecteur wil de partij het veiligheidsgevoel in Vlaanderen versterken. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt immers dat 68 procent van de 1501 bevraagden hun wijkinspecteur niet kennen.

Respect voor élke Vlaming: “Met cd&v zorgen we voor een warm Vlaanderen waarin élke Vlaming gerespecteerd wordt”

Dit Vlaams regeerakkoord heeft een overduidelijke oranje stempel: ambitieus op vlak van welzijn, met respect voor wie werkt en onderneemt én met oog voor landelijk Vlaanderen zodat niemand in Vlaanderen achtergelaten wordt. We zorgen voor een warm en zorgzaam Vlaanderen waarin élke Vlaming telt.

Nicole de Moor: "Al 1.200 werkende asielzoekers droegen in totaal half miljoen euro bij aan opvang"

Sinds 1 juli moeten asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken een bijdrage betalen aan hun opvang. Al 1.200 asielzoekers droegen in totaal een half miljoen euro bij.