Sterrenkindjes krijgen extra erkenning

Publicatiedatum

Auteur

Servais Verherstraeten

Deel dit artikel

Het verlies van een (levenloos geboren) kind is voor ouders een zware emotionele periode waarbij de erkenning van hun kind een belangrijke troost biedt. Servais Verherstraeten (CD&V) diende daarom een wetsvoorstel in ter versoepeling van de wet betreffende de erkenning van levenloos geboren kinderen. Eind 2018 voerde minister van justitie Koen Geens (CD&V) hieromtrent reeds een wetswijziging door.

Sterrenkinderen krijgen voor- en familienaam, ongeacht de zwangerschapsduur

De vooropgestelde wetswijziging beoogt ouders de mogelijkheid te bieden om, ongeacht de duurtijd van de zwangerschap, hun levenloos geboren kindje een voor- en familienaam te geven. Voorheen was dit in Vlaanderen pas mogelijk vanaf 140 dagen zwangerschap. “De emotionele impact bij een kindje dat levenloos geboren wordt, is enorm groot. Het kind is net als alle andere kinderen en daarom vind ik het belangrijk dat de ouders vanaf dag 1 het kind zowel een voor- als familienaam kunnen geven”, zegt Servais Verherstraeten.

Geboorteakte

 

Verherstraeten: “Daarnaast kunnen ouders ervoor kiezen om een daadwerkelijke geboorteakte sui generis te laten opstellen door de ambtenaar op de burgerlijke stand, in plaats van louter een akte van levenloos kind”. Voor deze nieuwe maatregelen zal er een overgangstermijn van 1 jaar gelden, waardoor ouders van reeds levenloos geboren kindje alsnog een voor- en familienaam kunnen geven indien ze dit wensen.

 

Extra ondersteuning voor ouders

Tot voor kort had de moeder geen mogelijkheid om het zwangerschapsverlof te laten inperken na de bevalling van het levenloze kind. Dankzij deze wetswijziging krijgt de moeder die bevalt van levenloos geboren kind het recht om het zwangerschapsverlof te laten inperken, mits gunstig advies van de arts. “Ik merk dat dat ouders die hun kind verliezen, dit elk op hun eigen manier verwerken. Sommigen zijn liever alleen, anderen hebben de nood om snel onder de mensen te komen. Elke ouder moet dan ook de mogelijkheden krijgen om te doen waar zij hun goed bij voelen. Als de moeder wenst om opnieuw te gaan werken, moet zij die mogelijkheid krijgen.”, aldus Servais Verherstraeten.  

Indien de doodsoorzaak van het levenloos geboren kind ongekend is was de meest gangbare medische praktijk om een autopsie voor te stellen aan de ouders. Hierbij komt nu de wettelijke verankering van voorstel tot autopsie bij een ongekende doodsoorzaak. De termijn hiervoor is nog te bepalen door een uitvoeringsbesluit. Momenteel is de zwangerschapstermijn in de medische praktijk 14 weken. Ook wanneer de ouders hun zoon of dochter niet wensen te begraven of te cremeren, zijn ziekenhuizen vanaf nu verplicht het stoffelijk overschot waardig te behandelen en te laten cremeren in een erkend crematorium.

Nieuws

Kies zekerheid.

“Kies zekerheid.” Met die slogan trekt onze partij de laatste weken van de campagne in. Cd&v wil Vlamingen meer dan ooit zekerheid bieden.

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen.

Hoog tijd voor een Brusselse begroting in evenwicht

Met een geschat begrotingstekort van 19,4% in 2024, is de Brusselse begroting totaal ontspoord. Tegelijkertijd ontbreekt het de Brusselse regering aan daadkracht om het roer om te gooien en is er geen enkel realistisch traject naar een evenwicht uitgestippeld. Zo groeit de schuldenberg verder aan en gaat de schuldratio in 2028 richting een astronomische 300%. Benjamin Dalle, cd&v-lijsttrekker voor het Brussels Parlement, kan het niet langer aanzien en komt daarom zelf met een becijferd budgettair toekomstplan voor het Brussels Gewest.