Opnieuw Vlaams beschermingsmechanisme voor zwaar getroffen ondernemers

Publicatiedatum

Auteur

Hilde Crevits

Deel dit artikel

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits komt er een nieuw Vlaams beschermingsmechanisme. Door de bijkomende maatregelen die vandaag genomen werden om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, zullen veel ondernemers een groot omzetverlies hebben. Wie tussen 1 oktober 2020 en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijdt, kan een beroep doen op steun van de Vlaamse overheid. De steun is 10% van de normale omzet. Ondertussen zijn er voor het eerste Vlaams beschermingsmechanisme al bijna 4.000 aanvragen voor een bedrag van ruim 16 miljoen euro. We laten onze ondernemers niet los.

Het coronavirus is opnieuw aan een opmars bezig. De verschillende overheden hebben ondertussen extra maatregelen genomen om de verspreiding af te remmen. Die extra maatregelen treffen een deel van de Vlaamse ondernemers. Ze zien hun omzet sterk dalen. Om hen te ondersteunen heeft de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits beslist om een nieuw Vlaams beschermingsmechanisme in te voeren.

Steunbedrag: 10% van de normale omzet

Ondernemers met een omzetverlies van minstens 60% in de periode tussen 1 oktober en 15 november 2020 kunnen het nieuw Vlaams beschermingsmechanisme aanvragen. Alle restaurants en cafés waarvoor tot sluiting is beslist, vallen hieronder. De steun bedraagt 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019 of een andere gelijkaardige periode. Die 10% is bij benadering 2/3de van de vaste kosten voor ondernemingen. Voor kleine bedrijven ligt het maximumbedrag op 11.250 euro. Voor ondernemingen vanaf 10 werknemers ligt het maximumbedrag op 22.500 euro.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “De strengere coronamaatregelen zorgen ervoor dat veel ondernemers hun omzet sterk zien dalen. We hebben met de Vlaamse regering beslist om met een nieuw Vlaams beschermingsmechanisme te werken. Wie tussen 1 oktober en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijdt, kan steun aanvragen. Het steunbedrag varieert afhankelijk van de normale omzet van de ondernemers. We werken met een percentage van 10% van de normale omzet. Op die manier krijgt elke ondernemer gelijkwaardige steun.”

 

Nieuws

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.

Aantal studenten dat onderneemt zit fors in de lift

Sinds 2017 is het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart nagenoeg verdubbeld. 6.640 studenten hebben hun eigen onderneming opgestart. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen studenten tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.