Opnieuw Vlaams beschermingsmechanisme voor zwaar getroffen ondernemers

Publicatiedatum

Auteur

Hilde Crevits

Deel dit artikel

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits komt er een nieuw Vlaams beschermingsmechanisme. Door de bijkomende maatregelen die vandaag genomen werden om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, zullen veel ondernemers een groot omzetverlies hebben. Wie tussen 1 oktober 2020 en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijdt, kan een beroep doen op steun van de Vlaamse overheid. De steun is 10% van de normale omzet. Ondertussen zijn er voor het eerste Vlaams beschermingsmechanisme al bijna 4.000 aanvragen voor een bedrag van ruim 16 miljoen euro. We laten onze ondernemers niet los.

Het coronavirus is opnieuw aan een opmars bezig. De verschillende overheden hebben ondertussen extra maatregelen genomen om de verspreiding af te remmen. Die extra maatregelen treffen een deel van de Vlaamse ondernemers. Ze zien hun omzet sterk dalen. Om hen te ondersteunen heeft de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits beslist om een nieuw Vlaams beschermingsmechanisme in te voeren.

Steunbedrag: 10% van de normale omzet

Ondernemers met een omzetverlies van minstens 60% in de periode tussen 1 oktober en 15 november 2020 kunnen het nieuw Vlaams beschermingsmechanisme aanvragen. Alle restaurants en cafés waarvoor tot sluiting is beslist, vallen hieronder. De steun bedraagt 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019 of een andere gelijkaardige periode. Die 10% is bij benadering 2/3de van de vaste kosten voor ondernemingen. Voor kleine bedrijven ligt het maximumbedrag op 11.250 euro. Voor ondernemingen vanaf 10 werknemers ligt het maximumbedrag op 22.500 euro.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “De strengere coronamaatregelen zorgen ervoor dat veel ondernemers hun omzet sterk zien dalen. We hebben met de Vlaamse regering beslist om met een nieuw Vlaams beschermingsmechanisme te werken. Wie tussen 1 oktober en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijdt, kan steun aanvragen. Het steunbedrag varieert afhankelijk van de normale omzet van de ondernemers. We werken met een percentage van 10% van de normale omzet. Op die manier krijgt elke ondernemer gelijkwaardige steun.”

 

Nieuws

Cd&v wil af van verplichte ziektepensioen voor statutaire ambtenaren

Het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren moet omgevormd worden zodat het dichter bij het ziektepensioen voor werknemers ligt. Kamerlid Nahima Lanjri (cd&v) dient een voorstel in voor een hervorming van het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren.

Betaalbare woningen voor werkende starters

Er heerst een wooncrisis in Vlaanderen. Jonge werkende gezinnen kunnen geen woning meer veroorloven. We moeten meer en sneller sociale woningen bouwen, zegt Vlaams parlementslid Vera Jans. Zo zetten we de huizenmarkt in beweging en daalt de prijs van starterswoningen.

Nog geen langetermijnoplossing voor lerarentekort

“In februari dit jaar gaf ik samen met cd&v een aanzet voor een lerarenloopbaanpact, een plan om op lange termijn de lerarenloopbaan aantrekkelijker te maken en zo het lerarentekort te helpen oplossen. Vandaag worden er met dit nieuwe decreet een aantal belangrijke stappen gezet. Maar we zijn er nog niet. Ik blijf op mijn honger zitten, er is onverminderd nood aan een langetermijnvisie en -aanpak”, zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v).