Nieuw parlementslid Stijn De Roo legt eed af in het Vlaams parlement

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

Gentenaar Stijn De Roo (31) legt vandaag de eed af als volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. Hij vervangt Vincent Van Peteghem, die federaal minister werd. In het Vlaams parlement zal Stijn de commissie Algemeen beleid, financiën, begroting en justitie en de commissie voor Economie en werk volgen. “Het is een unieke kans, die ik graag met twee handen grijp. Ik heb goesting om erin te vliegen!” zegt het nieuwe parlementslid.

Stijn is geboren en getogen in Gent en is vader in een gezin met 4 kinderen. Zijn jongste zoon werd vorige week geboren, op de dag dat hij vernam dat hij de overstap naar het Vlaams parlement zou maken. Stijn is ingenieur van opleiding en ging met zijn masterdiploma in de bio-ingenieurswetenschappen aan de slag bij Landelijke Gilden en Boerenbond. Hier nam hij  respectievelijk de functie van directie-adjunct en directeur op. “Het is een unieke kans voor mij, die ik graag met twee handen grijp. Ik heb enorm veel goesting om erin te vliegen!” zegt het nieuwe parlementslid. “Ik heb de voorbije jaren veel ervaring opgedaan, die ik verder graag ten dienste stel van de maatschappij via mijn politiek engagement”.

Gentse stem in het Vlaams parlement

Stijn is sinds maart 2019 fractievoorzitter voor CD&V in de gemeenteraad van Gent. Bij de Vlaamse verkiezingen haalde hij als eerste opvolger bijna 7.000 voorkeursstemmen in de kieskring Oost-Vlaanderen. “Ik wil zorgen voor een sterke link tussen Gent en het Vlaams Parlement, die op allerlei domeinen beter elkaar versterken dan ze elkaar tegenwerken. Maar ik wil ook zorgen voor een goede relatie tussen stad en platteland, wat de hele provincie Oost-Vlaanderen ten goede zal komen.”

Stijn wordt in het Vlaams Parlement vast lid van de commissie voor algemeen beleid, financiën, begroting en justitie en plaatsvervangend lid in de commissie voor economie, werk, sociale economie, wetenschap en innovatie. Daarnaast zal hij initiatieven nemen in de lijn met zijn professionele ervaring, o.a. binnen de thema’s landbouw, milieu, plattelands- en stedenbeleid en jeugd.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.