De Moor: “Met Migratiepact zou aantal asielzoekers in ons land dit jaar twee derde lager liggen”

Publicatiedatum

Auteur

Nicole De Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil met het Europese Asiel- en Migratiepact meer controle krijgen over migratie en zorgen dat er minder mensen die géén nood hebben aan bescherming toekomen in ons land.

Ons asielsysteem staat vandaag onder grote, té grote, druk.

Er zitten te veel mensen in onze asielprocedure en onze opvangcentra die daar niet in thuis horen. Minder dan de helft van de asielzoekers in ons land, blijkt nood te hebben aan bescherming. De andere helft komt louter om economische redenen. Daarvoor dient de asielprocedure niet.

Een frappant voorbeeld zijn de asielaanvragen van Moldaviërs. Dit jaar vroegen al 855 Moldaviërs asiel aan ons land, terwijl geen enkele Moldaviër een positieve beslissing kreeg.

“Het asielsysteem moet teruggaan naar de basis. Dat is bescherming bieden aan wie vlucht voor oorlog en vervolging, zoals een homoseksuele Oegandees of een Iraanse activiste voor vrouwenrechten. Maar daarvoor moeten we meer controle krijgen over migratie. Dat begint bij beter gecontroleerde grenzen. Als het klaar en duidelijk is dat iemand geen vluchteling is, moeten we meteen aan de grens iemand kunnen tegenhouden en de terugkeer organiseren.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor. 


Na bijna 10 jaar onderhandelen staan we vandaag dichterbij dan ooit bij een akkoord over die historische hervorming van het Europees migratiebeleid. Om die ambitie waar te maken focust de Moor in de laatste rechte lijn van de onderhandeling van het EU Migratiepact op 5 speerpunten:

  1. Sterkere Europese buitengrenzen
  2. Meer solidariteit tussen Europese landen
  3. Betere terugkeer voor wie niet mag blijven
  4. Tegengaan van doorreizende asielzoekers
  5. Sterkere bescherming van de meest kwetsbaren

België doet al jaren veel meer dan zijn eerlijke deel in het opvangen van asielzoekers en beschermen van vluchtelingen.

Het Pact zal er, eenmaal het volledig in uitvoering is, voor zorgen dat de asieldruk in ons land aanzienlijk verlaagt. De eerlijke bijdrage die ons land moet leveren in het kader van de verplichte solidariteit komt in principe neer op 3,2% van het geheel.

Toegepast op de instroom in de Europese Unie dit jaar, zou het eerlijke aandeel van ons land, neerkomen op 11.400 asielzoekers (periode januari-november). Dat is ongeveer één derde van het werkelijke aantal asielaanvragen in ons land dit jaar (31.500).

Opnieuw controle krijgen op migratie is de doelstelling van het nieuwe Europese Migratiepact. Een asielbeleid dat bescherming biedt aan wie vlucht voor oorlog en vervolging, een migratiebeleid waarmee we op een gecontroleerde manier talent aantrekken voor onze arbeidsmarkt. Dat wordt gekoppeld een sterker grensbeheer om irreguliere migratie tegen te gaan en aan een sterker terugkeerbeleid voor wie niet het recht heeft om hier te zijn. 

Nieuws

Kies zekerheid.

“Kies zekerheid.” Met die slogan trekt onze partij de laatste weken van de campagne in. Cd&v wil Vlamingen meer dan ooit zekerheid bieden.

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen.

Hoog tijd voor een Brusselse begroting in evenwicht

Met een geschat begrotingstekort van 19,4% in 2024, is de Brusselse begroting totaal ontspoord. Tegelijkertijd ontbreekt het de Brusselse regering aan daadkracht om het roer om te gooien en is er geen enkel realistisch traject naar een evenwicht uitgestippeld. Zo groeit de schuldenberg verder aan en gaat de schuldratio in 2028 richting een astronomische 300%. Benjamin Dalle, cd&v-lijsttrekker voor het Brussels Parlement, kan het niet langer aanzien en komt daarom zelf met een becijferd budgettair toekomstplan voor het Brussels Gewest.