Lancering van de nieuwe elektronische identiteitskaart

Publicatiedatum

Auteur

Pieter De Crem

Deel dit artikel

Minister van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Buitenlandse Handel Pieter De Crem zal samen met de FOD Binnenlandse Zaken de nieuwe elektronische identiteitskaart lanceren op 14 januari in Lokeren. Tijdens de komende maanden volgen een 25-tal steden en gemeenten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië en in een finale fase komt de nieuwe eID er voor alle Belgische burgers in binnen- en buitenland.

Pieter De Crem: “Deze vernieuwing betekent een belangrijke stap in de strijd tegen document- en identiteitsfraude door criminelen en terroristen. Bovendien werden alle nodige maatregelen genomen om tegemoet te komen aan de bezorgdheden omtrent privacy van de burger.”

De nieuwe elektronische identiteitskaart heeft een aangepaste lay-out die de oude uit 2002 vervangt. Op die manier voldoet de nieuwe eID aan de strenge internationale regels die als doel hebben identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. De nieuwe kaart is dus een nog veiliger en universeler reisdocument. Ons land komt voldoet hiermee ook aan de Europese verplichting tot de opname van vingerafdrukken op de chip van nieuwe identiteitskaarten. 

Een aantal aanpassingen springen onmiddellijk in het oog. Zo worden er andere kleuren gebruikt en de foto staat niet langer rechts maar aan de linkerkant. De nieuwe identiteitskaart bevat ook vingerafdrukken. Deze maatregel werd genomen in het kader van de strijd tegen identiteitsfraude. 

Er begint dus een nieuw hoofdstuk in het succesverhaal van de eID. Een kaart die we niet meer kunnen los zien van een moderne dienstverlening en communicatie tussen overheid en burger. De mogelijkheid om met de eID zichzelf vanop afstand kenbaar te maken en op digitale wijze een handtekening te plaatsen, vereenvoudigde de wijze van communicatie tussen burgers en overheden in sterke mate zoals bij portalen als TaxOnWeb, My Pension, MyMinfin, en MijnDossier. Ook de communicatie tussen burger en private instanties wijzigde grondig met onder meer het uitlezen van persoonsgegevens in ziekenhuizen, door banken of vervoersmaatschappijen. 

Overlast voor de burger wordt vermeden. De huidige eID kaarten worden vervangen op het einde van een geldigheidsperiode of bij verlies of diefstal. Er moeten dus geen bijzondere inspanningen gebeuren en we zullen ervoor zorgen dat de transitie zeer vlot verloopt.

Nieuws

Met uitbreiding project "High Trouble" en gezamenlijke missies naar herkomstlanden wil staatssecretaris de Moor inzetten op de terugkeer van drugscriminelen zonder wettig verblijf

De Moor: “De Dienst Vreemdelingenzaken zal plaatsen voorbehouden in gesloten centra voor drugsdealers zonder papieren. In het kader van het project High Trouble identificeert de politie de grootste overlastplegers in een buurt op voorhand en niet pas bij een actie op het terrein. De politie heeft zicht op de situatie in de buurt en weet door hun terreinkennis wie wijken onveilig maakt. De Dienst Vreemdelingenzaken zal hen in een gesloten centrum plaatsen en alles in het werk stellen om die personen te verwijderen.”

Vlaanderen krijgt 23 nieuwe OverKop-huizen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits maakt de locaties bekend van 23 nieuwe OverKop-huizen. Daarmee overschrijden Vlaanderen en Brussel de kaap van 60 OverKop-huizen. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om een investering van 1,8 miljoen euro om het mentaal welzijn van jongeren te versterken en meer bespreekbaar te maken.

Auto’s minder vaak naar de keuring dankzij voorstel van Sofie Mertens

In september deed Vlaams parlementslid Sofie Mertens het voorstel om auto’s minder vaak naar de keuring te sturen. Dat voorstel is nu werkelijkheid geworden. Zo zullen wagens slechts om de twee jaar naar de autokeuring moeten tot ze 10 jaar oud zijn. “Dit is zeer goed nieuws voor de automobilisten. Ik ben blij dat er hiermee gehoor wordt gegeven aan mijn eerder voorstel”, aldus Vlaams parlementslid Sofie Mertens.