Harelbeke en Evergem bekroond als meest duurzame gemeenten

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

Evergem en Harelbeke, twee gemeenten met een CD&V-bestuur, werden bekroond voor hun inspanningen inzake lokale duurzaamheid (SDG). Het SDG-piloottraject is het paradepaardje van de Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en gooit ook internationaal hoge ogen. Mede dankzij dit piloottraject wordt Vlaanderen door de EU beschouwd als een voorloper inzake lokale duurzaamheidsdoelstellingen. Deze bekroning is daarom extra mooi.

In dit intensieve traject ging VVSG samen met de lokale besturen na hoe zij duurzaamheid op een structurele manier in hun beleidsplannen van de periode 2020-2025 kunnen verankeren. Na 2,5 jaar rondde de VVSG haar SDG-traject met 20 pilootgemeenten af. Deze oefening leverde heel wat concrete resultaten op, zoals een publicatie met 50 praktijkvoorbeelden rond SDG-sensibilisering en een inspiratiegids over het integreren van duurzaamheid in de meerjarenplannen.

Twintig gemeenten kregen begeleiding op maat om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) te integreren in het gemeentelijk beleid. Twee gemeenten met een CD&V-bestuur, Harelbeke en Evergem, steken erboven uit en werden bekroond als strafste SDG-pilootgemeenten. Zij presteerden het best rond het integreren van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in het lokale beleid, de gemeentelijke communicatie en de lokale politieke organen. 

In totaal werden vier gemeenten als 'strafste SDG-pilootgemeenten' verkozen: Harelbeke, Evergem, Hoogstraten en Edegem. De organisatie geeft een extra dikke pluim voor stemmenkanon Harelbeke, waar de duurzaamheidsdoelstellingen als basis werden gebruikt voor een sterk participatief traject voor de omgevingsanalyse en het nieuwe meerjarenplan. De administratie en het bestuur werden hierbij betrokken via dienstoverschrijdende workshops en de stad deed ook actief een beroep op externe partners, zoals bedrijven en de burgers via participatiemomenten.

Het uiteindelijke doel van dit initiatief is een reeks tools en aanbevelingen, die uiteraard ook gecommuniceerd worden naar alle 300 Vlaamse steden en gemeenten. 

CD&V duurzame gemeenten

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.