Nicole de Moor: “Geen asiel voor extremistische haatpredikers”

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft aan het CGVS gevraagd om de erkenning als vluchteling in te trekken van de Palestijn Mohammed Khatib, leider van de Samidoun-organisatie. Dat laat staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor weten. DVZ neemt de beslissing op basis van informatie van de veiligheidsdiensten. Khatib staat bekend als extremistische haatprediker. Het CGVS beslist nu onafhankelijk wat er met de vluchtelingenstatus moet gebeuren.

Nicole de Moor: “De asielprocedure is er voor wie vlucht voor oorlog of onterechte vervolging. Er is geen plaats voor mensen die een gevaar vormen voor de samenleving. Ook als iemand al erkend is als vluchteling maar die persoon blijkt een extremist te zijn, kan de erkenning worden ingetrokken.”

Er bestaat een cel radicalisme bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Deze dienst werkt nauw samen met de verschillende veiligheidsdiensten voor de opvolging van personen die geen Belg zijn waarbij indicaties zijn van radicalisering, extremisme of gevaar voor de nationale veiligheid.

In het Migratiewetboek dat de Moor aan de regering voorlegt voorziet ze meer marge voor de DVZ en de staatssecretaris. Zij zullen onbeperkt de beëindiging kunnen vragen van een internationale beschermingsstatus indien er sprake is van fraude of van nieuwe elementen. Het is het CGVS dat daarover beslist. Tot nog toe bestaat er een tijdslimiet voor de DVZ en de Minister om dit te vragen aan het CGVS van 10 jaar bij fraude en 5 jaar bij nieuwe elementen. Na die termijnen kon enkel een beëindiging gebeuren op eigen initiatief van het CGVS. Indien de persoon in kwestie een gevaar vormt voor de samenleving of de nationale veiligheid kunnen de staatssecretaris en DVZ nu wel al onbeperkt de intrekking vragen.

Nieuws

De wijkinspecteur als toegankelijke vertrouwenspersoon.

1 op 4 Vlamingen voelt zich vaak of altijd onveilig in de eigen buurt. “Dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze zich in hun eigen buurt begeven, mogen we als samenleving niet accepteren”, stelt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, die van veiligheid in de eigen buurt een speerpunt maakt voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Met een grotere rol voor de wijkinspecteur wil de partij het veiligheidsgevoel in Vlaanderen versterken. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt immers dat 68 procent van de 1501 bevraagden hun wijkinspecteur niet kennen.

Respect voor élke Vlaming: “Met cd&v zorgen we voor een warm Vlaanderen waarin élke Vlaming gerespecteerd wordt”

Dit Vlaams regeerakkoord heeft een overduidelijke oranje stempel: ambitieus op vlak van welzijn, met respect voor wie werkt en onderneemt én met oog voor landelijk Vlaanderen zodat niemand in Vlaanderen achtergelaten wordt. We zorgen voor een warm en zorgzaam Vlaanderen waarin élke Vlaming telt.

Nicole de Moor: "Al 1.200 werkende asielzoekers droegen in totaal half miljoen euro bij aan opvang"

Sinds 1 juli moeten asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken een bijdrage betalen aan hun opvang. Al 1.200 asielzoekers droegen in totaal een half miljoen euro bij.