CD&V haalt slag thuis: hervorming sociale huurprijzen mét garanties voor personen met handicap

Publicatiedatum

Auteur

Parnian Robatsarpooshi

Deel dit artikel

“De hervorming van de sociale huurprijzen? Niet zonder de garanties dat mensen met een handicap die een inkomensvervangende tegemoetkoming krijgen niet de dupe zijn”, zo liet Vera Jans vorige week weten aan bevoegd minister Matthias Diependaele tijdens de plenaire zitting in het Vlaams Parlement. Zij haalt nu haar slag thuis, want bij de herberekening van de sociale huurprijzen zal rekening gehouden worden met die groep. Vera Jans reageert tevreden.

Bij de hervorming van de sociale huurprijzen zal rekening worden gehouden met personen met een handicap die een inkomensvervangende tegemoetkoming krijgen, dat maakte de Vlaamse Regering vanavond bekend. Die hervorming van de sociale huurprijzen is nog een beslissing van de vorige Vlaamse minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA), met de bedoeling de berekening objectiever te maken. Sinds januari dit jaar zijn er aan drie belangrijke parameters wijzigingen gebeurd om de sociale huurprijsberekening objectiever te maken: de marktwaarde, een energiecorrectie en de inkomsten van alle gezinsleden. de marktwaarde,  een energiecorrectie en de inkomsten van alle gezinsleden. En net bij die laatste pijler knelde het schoentje voor Vlaams parlemntslid Vera Jans: “CD&V staat achter de hervormingen en wil die zeker niet terugschroeven, maar we willen wél de garantie bieden dat de allerzwaksten de aanpassingen kunnen opvangen. Dit bleek niet zo te zijn voor personen met een handicap die een inkomensvervangende tegemoetkoming krijgen, aangezien de huurprijs van sociale woningen berekend worden op basis van de inkomsten van alle gezinsleden, ook wanneer het gaat om gehandicapten met een inkomensvervangende tegemoetkoming. Personen met een handicap mogen niet de dupe zijn.”

Opgelucht en tevreden

Vorige week liet Vera Jans tijdens een tussenkomst in de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement weten dat ze een snelle aanpassing met retroactiviteit nodig acht. Ze haalt nu haar slag thuis, want de hervorming wordt aangepast. Enerzijds zal de impact van het meerekenen van het referentie-inkomen voor de huurprijsberekening van inwonende familieleden met een ernstige handicap bij de huurprijsberekening gemilderd worden. Anderzijds zullen familieleden van de eerste, tweede en derde graad van de huurder die een ernstige handicap hebben een dubbele gezinskorting krijgen.

Vera Jans reageert opgelucht en tevreden:  “Deze aanpassing was voor ons noodzakelijk. We konden echt niet toestaan dat uitgerekend mensen met een handicap een veel hogere huurprijs zouden betalen dan voorheen.”

Nieuws

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.

Aantal studenten dat onderneemt zit fors in de lift

Sinds 2017 is het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart nagenoeg verdubbeld. 6.640 studenten hebben hun eigen onderneming opgestart. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen studenten tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.