Akkoord met Mauritanië, verlies van levens voorkomen.

Publicatiedatum

Deel dit artikel

“Wij hebben een Migratiepact gesloten voor een nieuw migratie- en asielsysteem in de EU. Alleen is dat niet voldoende. Wij hebben partnerschappen nodig met deze landen in Noord-Afrika om irregulier vertrek en verlies van levens te voorkomen. Migratie doeltreffend beheren is een Europese uitdaging die een collectieve reactie vereist”, verklaart Nicole de Moor vanuit Mauritanië.

De Staatssecretaris voor asiel en migratie toont zich tevreden over het akkoord dat Europes Commissaris voor asiel en migratie, Ylva Johansson, vandaag ondertekende met Mauritanië.


Tot half februari 2024 zijn er zo’n 12.000 aankomsten geweest op de Canarische eilanden, wat een stijging van 692% betekent in vergelijking met vorig jaar. Meer mensen vertrekken nu via Mauritanië dan via Senegal richting de Spaanse kust. De overgrote meerderheid van die migranten komt niet in aanmerking voor asiel in de Europese Unie, omdat ze niet op de vlucht zijn voor een conflict. Toch betalen mensen veel geld aan smokkelaars, stappen in kleine bootjes en beginnen aan gevaarlijke reizen over de Atlantische Oceaan. Mensen sterven onnodig en dit is onaanvaardbaar.
Dit legt een onhoudbare druk op nationale asieldiensten, beheer van de EU-grenzen en openbare diensten, en berooft tegelijkertijd de landen die aan Mauritanië grenzen van getalenteerde burgers. De EU blijft zich inzetten om vluchtelingen te helpen en biedt via dit partnerschap ondersteuning voor de opvang in Mauritanië. Dit door te investeren in de registratie van migranten, identificatie en de toegang tot sociaaleconomische diensten. Maar ook door in te zetten op preventiecampagnes over wie al dan niet aanspraak kan maken op asiel.


Naast een akkoord met Mauritanië hebben we ook nood aan een strategisch partnerschap met Egypte. Dit zal binnenkort ook ondertekend worden. Om meer controle te krijgen op migratiestromen vanuit deze regio sluit de Europese Commissie akkoorden met landen uit die regio. Deze partnerschappen gaan van politieke betrekkingen; macro-economische stabiliteit; investeringen en handel, met inbegrip van energie, water, voedselzekerheid en klimaatverandering; migratie; veiligheid, en onderwijs.


Egypte is zowel een transit-, oorsprong- als bestemmingsland voor migranten. Er is een stijging van 61% procent aan vluchtelingen waar te nemen in Egypte.

 

De Moor: “Wij moeten er alles aan doen om Egypte te ondersteunen om aan migratiebeheer en grensbeheer te doen. Egyptenaren gaan zelf ook weg uit hun land, dit is het 5e land van binnenkomsten in de EU, naast het feit dat er ook veel mensen vluchten naar Egypte. Een sterk partnerschap is meer dan noodzakelijk om hen niet alleen te laten in deze moeilijke opdracht.”

 

In juli 2023 werd een strategisch partnerschap met Tunesië afgesloten dat gaat over irreguliere migratie, economische ontwikkeling en hernieuwbare energie. Sedert de samenwerking zijn volgende zaken op het terrein vast te stellen; een daling van aankomsten door anti-smokkelacties van de Tunesische overheid, een versterking van de ontwikkelingsorganisaties UNHCR en IOM in Tunesië waardoor er tot 600 procent meer registraties gebeuren van migranten die zo niet in de illegaliteit verdwijnen en de organisatie van terugkeer naar Afrikaanse herkomstlanden vanuit Tunesië.

Nieuws

De wijkinspecteur als toegankelijke vertrouwenspersoon.

1 op 4 Vlamingen voelt zich vaak of altijd onveilig in de eigen buurt. “Dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze zich in hun eigen buurt begeven, mogen we als samenleving niet accepteren”, stelt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, die van veiligheid in de eigen buurt een speerpunt maakt voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Met een grotere rol voor de wijkinspecteur wil de partij het veiligheidsgevoel in Vlaanderen versterken. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt immers dat 68 procent van de 1501 bevraagden hun wijkinspecteur niet kennen.

Respect voor élke Vlaming: “Met cd&v zorgen we voor een warm Vlaanderen waarin élke Vlaming gerespecteerd wordt”

Dit Vlaams regeerakkoord heeft een overduidelijke oranje stempel: ambitieus op vlak van welzijn, met respect voor wie werkt en onderneemt én met oog voor landelijk Vlaanderen zodat niemand in Vlaanderen achtergelaten wordt. We zorgen voor een warm en zorgzaam Vlaanderen waarin élke Vlaming telt.

Nicole de Moor: "Al 1.200 werkende asielzoekers droegen in totaal half miljoen euro bij aan opvang"

Sinds 1 juli moeten asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken een bijdrage betalen aan hun opvang. Al 1.200 asielzoekers droegen in totaal een half miljoen euro bij.