Aantal asielzoekers op wachtlijst blijft verder dalen

Publicatiedatum

Auteur

Nicole De Moor

Deel dit artikel

De wachtlijst met asielzoekers die niet meteen een opvangplaats bij Fedasil krijgen, blijft verder dalen. Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, nam verschillende maatregelen om procedures te versnellen en de duur van de asielopvang te verkorten. Daardoor stijgt het aantal mensen dat de opvangcentra verlaat, en kan aan meer mensen van op de wachtlijst een plaats worden toegewezen. De voorbije 3 weken is de wachtlijst gedaald tot 2.100 personen. Daarnaast worden er ook mensen geschrapt van de wachtlijst omdat zij ondertussen al een beslissing over hun asielaanvraag ontvangen hebben, en zij daardoor geen recht meer hebben op opvang.

Nicole de Moor: “Door de aanhoudende inspanningen van alle asieldiensten daalt het aantal mensen die op de wachtlijst staan. Ofwel hebben ze geen recht op opvang en worden ze geschrapt. Wie recht heeft op opvang, wordt nog dagelijks door Fedasil uitgenodigd en opgenomen in dat netwerk. Dat betekent niet dat die mensen op straat moeten wachten, door een overeenkomst met het Brussels Gewest kunnen zij terecht in de noodopvang.”

Heel wat van de mensen op de wachtlijst worden bovendien al opgevangen in de noodopvang die georganiseerd wordt in samenwerking met het Brusselse Gewest en die voorziet in 1.500 plaatsen. De instroom van asielzoekers blijft hoog. Daarom wordt nog steeds voorrang verleend aan kwetsbaren, families met minderjarigen en alleenstaande minderjarigen. Alleenstaande mannen komen dus nog steeds op een wachtlijst terecht. Elke dag worden mensen van op die wachtlijst, opgenomen in het netwerk van Fedasil. Alle beschikbare opvangplaatsen blijven nodig.

Met verschillende maatregelen verhoogde staatssecretaris de Moor de afgelopen maanden de uitstroom van asielzoekers uit de opvangcentra. Ook het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), dat asielaanvragen beoordeelt, hield vorige maand het tempo aan. Door de grotere personeelsinzet en snellere procedures, steeg het aantal beslissingen aanzienlijk naar 2.677 personen in maart en 2.463 in april en 2599 in mei, tegenover gemiddeld 2.000 beslissingen in 2022. Meer beslissingen betekent meer uitstroom van asielzoekers uit het opvangnetwerk van Fedasil.

Nieuws

De wijkinspecteur als toegankelijke vertrouwenspersoon.

1 op 4 Vlamingen voelt zich vaak of altijd onveilig in de eigen buurt. “Dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze zich in hun eigen buurt begeven, mogen we als samenleving niet accepteren”, stelt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, die van veiligheid in de eigen buurt een speerpunt maakt voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Met een grotere rol voor de wijkinspecteur wil de partij het veiligheidsgevoel in Vlaanderen versterken. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt immers dat 68 procent van de 1501 bevraagden hun wijkinspecteur niet kennen.

Respect voor élke Vlaming: “Met cd&v zorgen we voor een warm Vlaanderen waarin élke Vlaming gerespecteerd wordt”

Dit Vlaams regeerakkoord heeft een overduidelijke oranje stempel: ambitieus op vlak van welzijn, met respect voor wie werkt en onderneemt én met oog voor landelijk Vlaanderen zodat niemand in Vlaanderen achtergelaten wordt. We zorgen voor een warm en zorgzaam Vlaanderen waarin élke Vlaming telt.

Nicole de Moor: "Al 1.200 werkende asielzoekers droegen in totaal half miljoen euro bij aan opvang"

Sinds 1 juli moeten asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken een bijdrage betalen aan hun opvang. Al 1.200 asielzoekers droegen in totaal een half miljoen euro bij.