223 kleuters ouder dan drie jaar in de kinderopvang

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In september 2022 telden de Vlaamse kinderopvanginitiatieven 223 kindjes ouder dan drie jaar, terwijl kindjes al vanaf 2,5 jaar naar de kleuterschool kunnen gaan. Vaak gaat het om kindjes met een specifiek zorgbehoefte. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) opvroeg bij Vlaams minister voor Welzijn Hilde Crevits (cd&v). “Dat kleuters omwille van plaatstekort in het buitengewoon kleuteronderwijs in de kinderopvang blijven, kan niet de bedoeling zijn”, stelt Schryvers, die een oproep doet aan Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om ervoor te zorgen dat alle kindjes die daar nood aan hebben een plek kunnen vinden in het buitengewoon kleuteronderwijs.

Vanaf de leeftijd van 2,5 jaar kunnen kindjes naar de kleuterschool gaan. Daarvóór gaan heel wat kinderen naar de kinderopvang. Volgens cijfers van het agentschap Opgroeien maakte in september 2022 53,3 procent van de kinderen die in het Vlaamse Gewest wonen en die tussen 2 maanden en 3 jaar oud zijn, gebruik van formele opvang. In totaal waren er hiervoor 86.320 plaatsen in bestaande kinderopvanginitiatieven, zowel in de gezinsopvang als in de groepsopvang. Het vinden van een beschikbaar plekje is voor veel (aanstaande) ouders een moeilijke zoektocht.

“Het is voor de kinderen met een zorgnood belangrijk dat zij op de juiste plek terechtkomen en niet tussen de allerkleinsten moeten blijven bij gebrek aan plaats elders.”

Vlaams parlementslid Katrien Schryvers

 

223 kinderen ouder dan 3 jaar in kinderopvang

In het licht daarvan zijn voldoende plaatsen belangrijk, maar ook dat kindjes op de leeftijd van 2,5 of tussen 2,5 en 3 jaar uitstromen naar de kleuterklas.  In september 2022 namen echter ook 223 kindjes ouder dan 3 jaar een plek in de voorschoolse kinderopvang, zo blijkt uit een parlementaire vraag die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers stelde aan Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits. “In het bijzonder wanneer het gaat over kinderen met specifieke zorgnoden blijkt het soms moeilijk om in te stromen in een school”, aldus Schryvers, “Daardoor blijven kindjes soms ook na de leeftijd van 3 jaar in de kinderopvang.” In september 2022 bleven zo nog 190 kindjes tussen 3 en 4 jaar in een opvanginitiatief voor voorschoolse kinderopvang, naast 25 kindjes tussen 4 en 5 jaar en zelfs 8 kindjes ouder dan vijf jaar.

“De reden waarom er zoveel kindjes ouder dan 3 jaar in de voorschoolse kinderopvang verblijven, verdient verder onderzoek”, aldus Schryvers. “Dat het in de meeste gevallen gaat om kindjes met een specifieke zorgbehoefte doet echter vermoeden dat de uitstroom naar het buitengewoon kleuteronderwijs niet altijd even vlot verloopt.”

Voldoende plaatsen nodig in het buitengewoon onderwijs

“Het kan niet de bedoeling zijn dat de kinderopvang de plaatstekorten binnen het buitengewoon kleuteronderwijs moet opvangen”, gaat het parlementslid verder. “Er zijn heel veel ouders op zoek naar een plaatsje in de kinderopvang, daarom moeten er ook voor zorgen dat er een vlotte uitstroom is. Bovendien is het ook voor de kinderen met een zorgnood belangrijk dat zij op de juiste plek terechtkomen en niet tussen de allerkleinsten moeten blijven bij gebrek aan plaats elders.”

Schryvers doet dan ook een oproep aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om ervoor te zorgen dat alle kinderen die daar nood aan hebben een plek kunnen vinden in het (buitengewoon) kleuteronderwijs.

Nieuws

De Moor wil komaf maken met asielaanvragen door erkende vluchtelingen: “ondermijnt asielsysteem”

Ons land stelt een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van Palestijnen en Syriërs die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland en in mindere mate Bulgarije. De afgelopen maanden gaat het over telkens meer dan 450 aanvragen per maand. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil daar komaf mee maken.

Nederlands is de sleutel tot participatie en kansen

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.

Gedwongen terugkeer naar Marokko verviervoudigd

Dankzij de vernieuwde samenwerking met Marokko, werden dit jaar al meer dan 200 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd naar hun herkomstland, meer dan vier keer zoveel als vorig jaar.