Nicole de Moor

Staatssecretaris Asiel & Migratie

Wie is Nicole de Moor?

Nicole de Moor werd geboren in 1984 in Sint-Gillis-Waas. Ze studeerde van 2002 tot 2007 rechten aan de Universiteit Gent en behaalde daaropvolgend een Master of Laws in International and European Law, optie Public International Law aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoeksactiviteiten situeerden zich in het gebied van het internationaal, Europees en nationaal asiel- en migratierecht. Met andere woorden, haar studies bleken de perfecte bakermat te zijn waarin haar diepgewortelde interesse in asiel- en migratiebeleid kon ontkiemen.

Nadat een fundamentele basiskennis tijdens haar studies gelegd was, ging ze van 2008 tot 2009 aan de slag als juridisch adviseur bij het Vlaams Minderhedencentrum, nu het agentschap integratie en inburgering, waar ze zich inzette voor etnisch-culturele minderheidsgroepen.

Haar nieuwsgierigheid naar de achterliggende drijfveren van wereldwijde migratiestromen bleef echter kriebelen, waardoor ze zich van 2009 tot 2014 als doctoraatsstudente aan de Vakgroep Internationaal Publiekrecht van de Universiteit Gent onderdompelde in het onderzoek naar internationale migratie als mogelijke adaptatiestrategie voor gemeenschappen getroffen door milieudegradatie. Ondertussen mag ze zich door het succesvol afronden van haar proefschrift al sinds 2014 doctor in de rechten noemen.

Na het afronden van haar doctoraatsonderzoek, was ze werkzaam bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (2013-2014). Quasi gelijktijdig zette ze ook haar eerste voetstappen op het politiek toneel als migratiespecialiste op de kabinetten van CD&V-ministers Kris Peeters, Nathalie Muylle en Koen Geens. Daarbovenop werd ze in 2020, gevoed door haar verworven kennis en ervaring, kabinetschef van voormalig Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, wie uiteindelijk de fakkel aan haar doorgaf. Op 28 juni 2022 legde ze dan ook zelf de eed af als Staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Kortom, Nicole de Moor ontplooide zich in een relatief beperkte periode van gepassioneerde rechtenstudente tot de migratiespecialiste bij uitstek van de Wetstraat.

Website Nicole de Moor: https://www.cdenv.be/kopstuk/nicole-de-moor/

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties over mijn beleid? Dan kan je me contacteren via het mailadres [email protected]

Artikels van Nicole

Kamer geeft groen licht voor aanklampend terugkeerbeleid

De Kamer keurde afgelopen nacht het wetsontwerp aanklampend terugkeerbeleid van staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor goed. Daarmee zijn de vier delen van migratiedeal die de Moor in maart vorig jaar sloot binnen de regering, goedgekeurd in het parlement.

Minister Verlinden maakt inzet Frontex mogelijk bij grenscontroles en gedwongen terugkeer

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor zorgen ervoor dat de capaciteit voor de gedwongen terugkeer wordt uitgebreid door het mogelijk te maken dat leden van het permanent korps van Frontex, dat is het Europees agentschap voor grensbewaking en kustbescherming, kunnen worden ingezet om de Federale Politie in deze opdracht te ondersteunen. Daarnaast zullen ze ook kunnen worden ingezet voor het uitvoeren van de grenscontroles.

Nicole de Moor: “Geen asiel voor extremistische haatpredikers”

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft aan het CGVS gevraagd om de erkenning als vluchteling in te trekken van de Palestijn Mohammed Khatib, leider van de Samidoun-organisatie. Dat laat staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor weten. DVZ neemt de beslissing op basis van informatie van de veiligheidsdiensten. Khatib staat bekend als extremistische haatprediker. Het CGVS beslist nu onafhankelijk wat er met de vluchtelingenstatus moet gebeuren.

België en Marokko gaan nauwer samenwerken rond terugkeer

België en Marokko gaan nauwer samenwerken rond migratie en terugkeer. Dat spraken beide landen af tijdens een ruime federale missie naar Marokko, met daarbij ook een delegatie bedrijven. Het is de eerste keer sinds 2014 dat de Hoge Gemengde Commissie samenkwam met Belgische en Marokkaanse regeringsleden.

Nicole de Moor en veertien cd&v-afdelingen stellen Denderplan voor: “weer trots zijn op de Denderstreek”

Vandaag stelden Oost-Vlaams cd&v-lijsttrekker Nicole de Moor en veertien cd&v-afdelingen een Denderplan voor. Een plan om niet bij de pakken te blijven zitten en de Denderstreek en haar inwoners terug de glans terug te geven die ze verdienen.

Werkende asielzoekers dragen bij aan hun opvang

Asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken, betalen een eerlijke bijdrage voor de opvangkosten. Naast een KB wordt dat ook via een wetsontwerp geregeld. Zo komt er dus een vaste wettelijke regeling. De ministerraad gaf hier vandaag groen licht voor.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.

Met uitbreiding project "High Trouble" en gezamenlijke missies naar herkomstlanden wil staatssecretaris de Moor inzetten op de terugkeer van drugscriminelen zonder wettig verblijf

De Moor: “De Dienst Vreemdelingenzaken zal plaatsen voorbehouden in gesloten centra voor drugsdealers zonder papieren. In het kader van het project High Trouble identificeert de politie de grootste overlastplegers in een buurt op voorhand en niet pas bij een actie op het terrein. De politie heeft zicht op de situatie in de buurt en weet door hun terreinkennis wie wijken onveilig maakt. De Dienst Vreemdelingenzaken zal hen in een gesloten centrum plaatsen en alles in het werk stellen om die personen te verwijderen.”

Terugkeer voor derde jaar op rij in stijgende lijn

Vorig jaar werden 8.333 personen gedwongen of vrijwillig teruggestuurd vanuit ons land. De terugkeer ligt daarmee 12 procent hoger dan in 2022. Om terugkeer verder te verhogen, wil de Moor meer samenwerking binnen de regering en op Europees niveau.

Fast-trackprocedure voor snellere afhandeling asielaanvragen uit DR Congo, Moldavië en Georgië

Asielaanvragen van nationaliteiten die zeer weinig kans maken op asiel, worden vanaf 1 februari in een fast-trackprocedure behandeld. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil tegengaan dat mensen die overduidelijk niet op de vlucht zijn voor oorlog of vervolging, gebruik maken van de asielprocedure.