Gedwongen terugkeer naar Marokko verviervoudigd

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Dankzij de vernieuwde samenwerking met Marokko, werden dit jaar al meer dan 200 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd naar hun herkomstland, meer dan vier keer zoveel als vorig jaar.

Migratie kan je niet alleen beheren. Daarvoor moet je samenwerken met herkomstlanden en we hebben vandaag opnieuw een goede en constructieve samenwerking met de Marokkaanse overheid. De gezamenlijke missie van april, met een brede aanpak rond economie, veiligheid, migratie en terugkeer, werpt duidelijk zijn vruchten af.

Nicole de Moor, Staatssecretaris voor asiel en migratie

Marokko is een zeer belangrijke partner van België als het gaat over migratie. Er zijn bijna 80.000 Marokkanen die legaal verblijven in ons land en bijdragen aan onze samenleving en economie. Elk jaar komen bovendien heel wat Marokkanen naar ons land om familie te bezoeken, te studeren of te werken. Tegelijkertijd is er ook een groot aantal mensen met de Marokkaanse nationaliteit in onwettig verblijf.

In april spraken België en Marokko af nauwer te gaan samenwerken rond migratie en terugkeer, tijdens een ruime federale missie naar Marokko. Sindsdien is de terugkeer, die al licht verbeterde in aanloop naar de missie, nog verder verbeterd. Dit jaar zijn al 203 personen gedwongen teruggestuurd, waarvan 113 personen nadat zij vrijkwamen uit de gevangenis. Vorig jaar werden 43 personen gedwongen teruggestuurd naar Marokko.

Om iemand gedwongen te kunnen terugsturen moet eerst een correcte identificatie gebeuren en moet nadien een doorlaatbewijs worden afgeleverd door het herkomstland. Om dat proces vlot te laten verlopen wordt door op regelmatige basis overleg gepleegd tussen DVZ en de Marokkaanse Ambassade en Consulaten.

Nicole de Moor: “Uiteraard kan en moet dit cijfer nog verder omhoog, maar belangrijk is dat we de pakkans nu hebben vergroot. Door de terugkeer naar Marokko opnieuw op de rails te krijgen, hebben we opnieuw een grotere stok achter de deur. Er is nu ook echt een kans om mensen die hier niet mogen zijn, gedwongen terug te sturen, terwijl politiemensen vroeger al te vaak mensen die ze tegenhielden moesten laten gaan. Mensen die zich misdragen kunnen we effectief het land uitzetten, dat is een breuk met het verleden. En ik wil die pakkans nog vergroten door verder te investeren in die samenwerking.”

 

 

 

Nieuws

De Moor wil komaf maken met asielaanvragen door erkende vluchtelingen: “ondermijnt asielsysteem”

Ons land stelt een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van Palestijnen en Syriërs die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland en in mindere mate Bulgarije. De afgelopen maanden gaat het over telkens meer dan 450 aanvragen per maand. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil daar komaf mee maken.

Nederlands is de sleutel tot participatie en kansen

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.

Hilde Crevits: "Meer middelen naar platteland, gemeenten en kleine steden dankzij verhoging dotatie open ruimte"

Het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse Regering heeft bijzondere aandacht voor het platteland. Om gemeenten in landelijke gebieden te versterken, wordt de ‘dotatie open ruimte’ verhoogd. Vanaf 2026 zullen er meer middelen naar de gemeenten vloeien. In totaal gaat het om bijna een verdubbeling van de financiering tegen 2029.