Al 553.000 werkende Vlamingen kregen hun jobbonus

Publicatiedatum

Auteur

Jo Brouns

Deel dit artikel

Om het verschil tussen werken en niet werken groter te maken werd begin 2023 op initiatief van Vlaams minister van Werk Jo Brouns en minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele de jobbonus voor een eerste keer uitbetaald. Begin november 2023 ging de tweede campagne van start.

Ondertussen ontvingen al 809.000 Vlamingen een brief over hun recht op de jobbonus, en zijn ruim 553.000 jobbonussen uitbetaald, goed voor meer dan 140 miljoen euro. Wie nog geen brief kreeg per post of in de eBox, wacht best af: de brieven worden nog verzonden tot midden januari.

Het verschil tussen werken en niet werken is in dit land veel te klein. Mensen worden onvoldoende financieel gestimuleerd én beloond om aan de slag te gaan. Daarom hebben we er met de jobbonus voor gezorgd dat werkende Vlamingen met de laagste lonen een financieel duwtje in de rug krijgen. In november 2023 ging de tweede campagne van start en ondertussen werden al ruim 553.000 jobbonussen uitbetaald, een succes.
Vlaams minister van Werk Jo Brouns

Dit jaar is de jobbonus er voor wie maandelijks minder dan 2.700 euro verdiende van januari tot en met juni 2022 en/of minder dan 2.900 euro van juli tot en met december 2022. In totaal hebben 947.317 Vlamingen recht op een jobbonus, dat is 20% meer dan vorig jaar. Meer dan 809.000 Vlamingen hebben intussen hun jobbonusbrief ontvangen en al voor 88% van de rechthebbenden is er een rekeningnummer gekend.

Gemiddeld 235,72 euro, vooral voor wie jonger is dan 45

Het gemiddelde jobbonusbedrag is 235,72 euro. Het maximumbedrag is 650 euro en werd aan 0,2% van de mensen toegekend. Van de totale groep van ontvangers is 64% jonger dan 45 jaar. Rechthebbenden zijn gespreid over de verschillende provincies:

  1. Antwerpen – 28,79%
  2. Oost-Vlaanderen – 22,98%
  3. West-Vlaanderen – 19,08%
  4. Vlaams-Brabant – 14,76%
  5. Limburg – 13,87%
  6. Andere – 0,52%

Uit de top tien van sectoren met de meeste jobbonussen (gebaseerd op NACE-codes), blijkt dat onder meer uitzendkrachten, huishoudhulpen, kinderbegeleiders, winkelpersoneel en vrachtwagenchauffeurs vaak recht hebben op een jobbonus. “Het is van groot belang dat we werknemers uit sectoren waarvan we weten dat ze onder hoge (financiële) druk staan, bijvoorbeeld de huishoudhulpen of de kinderbegeleiders, een financieel duwtje in de rug kunnen geven”, geeft minister Brouns aan.

Rekeningnummer invullen in Mijn Burgerprofiel

Wie vorig jaar een rekeningnummer heeft ingevuld in “Mijn Burgerprofiel” en ook dit jaar recht heeft op een jobbonus, zal ten laatste deze maand een brief krijgen waarin je het rekeningnummer kan nakijken. Veranderde je van rekeningnummer, dan heb je nog 10 dagen de tijd na de ontvangst van je brief om je nieuw rekeningnummer te registreren in “Mijn Burgerprofiel”.

Wie nog geen rekeningnummer heeft doorgegeven en recht heeft op een jobbonus zal een brief ontvangen waarin staat hoe je dit kan doen. Wie hulp nodig heeft bij de digitale stappen, kan terecht in een digibank: digibanken.vlaanderen.be.

Vragen over de jobbonus? www.vlaanderen.be/jobbonus of 0800-611 06 (gratis).

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport.

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.