De coronacrisis heeft een grote impact op vele gezinnen en bedrijven. Federaal minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle en Vlaams minister van Werk, Economie en Landbouw Hilde Crevits nemen daarom heel wat maatregelen.
Maatregelen crisiswaarborg uitgebreid
Op 13 maart 2020 heeft de Vlaamse Regering beslist om de bestaande waarborgregeling in het kader van de aanpak van de coronacrisis uit te breiden. Er wordt 100 miljoen euro uitgetrokken voor crisiswaarborgen. Op die manier kunnen ondernemingen en zelfstandigen in deze crisisperiode ook voor bestaande schulden (tot 12 maanden) een overbruggingskrediet laten waarborgen door de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen.
Hinderpremie uitgebreid
De hinderpremie wordt uitgebreid naar álle ondernemingen en winkels die volledig moeten sluiten omwille van de coronacrisis. Net als bij hinder wegens openbare werken, komt er een premie voor handelaars, horeca, zelfstandigen en dienstverleners die door deze verplichte sluiting getroffen zullen worden.
Forfait voor wie tijdelijk werkloos is
Werknemers die in het systeem van tijdelijke werkloosheid terecht komen, zullen onmiddellijk een forfait van 1.450 euro krijgen.
Steun voor reis- en evenementensector
Wanneer een pakketreis geannuleerd wordt, kunnen organisatoren hun klanten een voucher geven voor het volledige bedrag in plaats van een terugbetaling. De voucher moet minstens een jaar geldig zijn. Organisatoren van evenementen kunnen evenementen naar een latere datum verplaatsen en moeten een klant pas terugbetalen als hij kan aantonen dat hij op de nieuwe datum echt niet kan.
Overbruggingsrecht zelfstandigen uitgebreid
Alle zelfstandigen in de sectoren die geïmpacteerd zijn door de maatregelen van het noodplan, komen in aanmerking voor het overbruggingsrecht in maart en april. Het gaat hier om horeca-, recreatie- en handelszaken die moeten sluiten. Het overbruggingsrecht komt neer op een sociale uitkering van 1.291,69 euro of 1.614,10 euro per maand met kinderlast. Zelfstandigen die deze uitkering genieten, behouden ook hun rechten in de ziekte- en invaliditeitsverzekering.
Steun voor land- en tuinbouw
De landbouwbedrijven zijn op dit moment cruciaal om de voedselbevoorrading op peil te houden. Op dit moment is de voedselbevoorrading gegarandeerd. Er is wel nood aan voldoende personeel. Daarom vraagt Hilde Crevits aan VDAB om de vele openstaande vacatures in de landbouw prioritair te behandelen.