Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.
Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.
De laatste jaren schieten websites en apps waar je op een eenvoudige manier deepnudes kan maken als paddenstoelen uit de grond. Deze nepbeelden worden door innovatieve artificiële intelligentietechnologie steeds realistischer en zijn vaak niet van echt te onderscheiden. Dat maakt het voor het slachtoffer nog ingewikkelder om aan te tonen dat zij niets te maken heeft met de beelden. V&M pleit daarom onder andere voor een totaal verbod op alle apps en website die het manipuleren van naaktfoto’s en naaktvideo’s aanbieden.
Lynn Callewaert, voorzitter V&M: ‘We moeten elke vorm van online geweld tegen vrouwen, inclusief deepfakes, daadkrachtig bestrijden. V&M heeft negen voorstellen om dat te doen. We pleiten daarom o.a. voor een totaal verbod op alle apps en websites die het manipuleren van naaktfoto’s en naaktvideo’s aanbieden. Door die bedrijven strafbaar te stellen, pak je het probleem bij de wortel aan.’
Omdat deepfake zo’n nieuw fenomeen is, zijn er nog niet veel gegevens beschikbaar. “Nochtans tonen internationale cijfers aan dat het aantal verspreide deepnudes met 150% steeg t.o.v. van vorig jaar. Dat is goed voor 244.600 illegale beelden. Gezien het grote ‘dark number’, zijn dat verontrustende cijfers.” zegt Lynn Callewaert.
Het argument dat deze beelden niet 'echt' zijn, biedt geen juridische bescherming aan overtreders, aangezien zij een gevangenisstraf tot vijf jaar riskeren. Voor slachtoffers maakt het immers geen verschil of de beelden authentiek of gemanipuleerd zijn, de impact blijft verwoestend met mogelijk verstrekkende gevolgen. Ze worden overmand door een gevoel van schaamte wat kan leiden tot ernstige psychische problemen.. ‘De Zorgcentra na Seksueel Geweld zijn gespecialiseerd in deze problematiek. Wij ijveren er dan ook voor dat slachtoffers van online seksueel geweld doorverwezen kunnen worden naar de gespecialiseerde psycholoog in een ZSG.’
Op 23 november 2023, de vooravond van de internationale dag tegen geweld op vrouwen, trekt Vrouw & Maatschappijmet de Wittelintjesactie naar de Leuvense fakbars om het gesprek over de gevaren van deepnudes aan te gaan. Met de actie wil V&M een bewustmaking creëren over deze nieuwe vorm van online seksueel geweld tegen vrouwen. Met behulp van artificiële intelligentie kan immers elke onschuldige foto of video omgevormd worden tot een naaktbeeld. Die beelden zijn dan ook zeer moeilijk te onderscheiden als fake. Met deze verontrustende trend kan dus elke vrouw slachtoffer worden van online seksueel geweld.