Versoepeling wekelijkse sluitingsdag goedgekeurd

Publicatiedatum

Auteur

Leen Dierick

Deel dit artikel

Het wetsvoorstel waardoor de vaste wekelijkse sluitingsdag van alle kleinhandelaren (supermarkten, bakkers, kledingwinkels…) voortaan slechts voor drie in plaats van zes maanden dezelfde dag moet zijn, is goedgekeurd in tweede lezing door de Kamercommissie Economie. Leen Dierick wil de kleinhandelaren zo meer flexibiliteit bieden.

“Met meer flexibiliteit kunnen handelaars bijvoorbeeld kiezen om tijdens de zomer, tijdens de solden in juli, een andere wekelijkse sluitingsdag te kiezen dan tijdens de herfst. Ook wanneer er openbare werken zijn, is het soms aangewezen om voor een andere rustdag te kiezen. Voor de klanten is het dan weer belangrijk dat deze dag niet voortdurend veranderd, vandaar dat drie maanden voor ons een gulden middenweg is.”

Leen Dierick

Aan het wetsvoorstel van Dierick zijn nog voorstellen toegevoegd door andere meerderheidspartijen. Eén van die voorstellen wil er bijvoorbeeld voor zorgen dat handelszaken in ziekenhuizen voortaan open kunnen zijn tijdens de bezoekuren die gelden in het ziekenhuis (en zich niet moeten houden aan de wet op de openingsuren).

Verder pakt het voorstel ook de nachtwinkels aan die zich voordoen als dagbladwinkel en hierdoor de geldende regels omtrent sluitingsuren, rustdag en gemeentelijk reglement ontlopen. Ook de overlast van seksshops, bijvoorbeeld in schoolomgevingen, wordt aangepakt door het verplicht maken van een gemeentelijke vergunning.

“We zijn met de commissie tot een pakket van maatregelen gekomen die onze handelaars meer flexibiliteit en rechtszekerheid geven. Deze maatregelen lossen een aantal hiaten in de bestaande wetgeving op zonder te raken aan het evenwicht tussen werk en vrije tijd voor zowel de handelaars als hun personeel”, besluit Dierick.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.