10 concrete maatregelen voor een betere dagelijkse veiligheid

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Overlast door rondhangende vandaaltjes, jeugdbendes die mensen en schoolgaande jeugd lastig vallen, drugsdealers en druggebruikers in de buurt met de nodige overlast. Het zijn fenomenen die helaas herkenbaar zijn voor veel Vlamingen en zorgen voor een onveiligheidsgevoel. Uit een bevraging van Statistiek Vlaanderen in het voorjaar van 2023 bleek dat 21% van de bevraagden zich soms, vaak of altijd onveilig voelt. 22% van de bevraagde mijdt soms, vaak of altijd bepaalde plekken in de eigen woonplaats. Dat mogen we niet aanvaarden, nergens in Vlaanderen.

We willen kleine criminaliteit keihard aanpakken onder meer door meer blauw op straat, een verdubbeling van het aantal wijkinspecteurs en een grotere inzet van ‘very irritating police’ oftewel ‘VIP-patrouilles’. Dat zijn frequente en gerichte controleacties in de buurten waar dergelijke overlast zich voordoet. Deze ploegen identificeren onder meer hangjongeren en gaan over tot intensieve (identiteits)controles tot de overlast stopt.

De voorstellen maken onderdeel uit van een reeks concrete veiligheidsmaatregelen die onze partij in haar verkiezingsprogramma naar voren schuift. De focus voor cd&v is duidelijk: we willen meer blauw op straat overal in Vlaanderen in verschillende vormen, ook digitaal, om onveiligheid geen kans te geven en mensen snel te kunnen helpen. Een toegankelijke, aanwezige en nabije politie is daarbij essentieel. Voor wie crimineel of asociaal gedrag vertoont in onze samenleving zijn we heel kordaat. Tot slot zetten we ook in op preventie: de beste overlast is geen overlast. Daarvoor rekenen we op de inzet van iedereen in onze gemeenschap, gaande van ouders, maatschappelijk en jeugdwerkers, het onderwijs tot hulpverleners. Een veilige samenleving is ieders recht, maar ook ieders verantwoordelijkheid.

 

10 concrete maatregelen voor een betere dagelijkse veiligheid:

  1. Meer blauw op straat door jaarlijks 1.600 inspecteurs te rekruteren. We geven lokale zones ook de mogelijkheid om een aanwervingsbeleid op maat uit te werken en voeren ook het sectoraal akkoord verder uit om agenten beter te verlonen.
  2. We verdubbelen het aantal wijkagenten. We introduceren een buurtpremie voor wijkagenten om te zorgen dat in elke gemeente in Vlaanderen er voldoende wijkagenten zijn. We zorgen ook dat wijkagenten minstens 75% van hun tijd op het terrein kunnen doorbrengen. We introduceren ook de ‘digitale wijkagent’. We willen de mogelijkheid om op drukke plaatsen, zoals stations en winkelcentra, digitale contactpunten in te richten waar rechtstreeks op digitale manier met de politie gesproken kan worden.
  3. We zorgen voor veilige stations, perrons en openbaar vervoer. Met een nationaal cameranetwerk in stations worden digitale patrouilles in stations en op perrons mogelijk zodat de lokale politie tijd kan ingrijpen bij gevaar. We rusten stations uit met toegangspoortjes. Daarmee vangen we twee vliegen in één klap: we gaan zwartrijden tegen en maken komaf met onveiligheid. We versterken ook de spoorwegpolitie om een grotere fysieke aanwezigheid te hebben van politie in de trein en op het perron.
  4. We zorgen ervoor dat studenten een laagdrempelig aanspreekpunt hebben bij de politie. Net zoals in Leuven en Hasselt, moet er in elke studentenstad een ‘studentenflik’ komen.
  5. Overlast door rondhangende vandaaltjes, jeugdbendes, drugsdealers en druggebruikers in de buurt gaan we tegen door de inzet van ‘very irritating police’.
  6. We breiden de absolute nultolerantie voor alle vormen van geweld uit naar hulp- en veiligheidsdiensten. We dulden geen geweld tegen stewards, veiligheidsagenten, dokters, spoedartsen, verpleegsters. Dit moet ook voor de parketten een topprioriteit vormen. Voor dit soort van feiten mag er geen ruimte zijn voor seponeringen.
  7. Voor wie de boel op stelten zet in recreatiedomeinen, willen we een nationaal toegangsverbod zodat amokmakers overal geweerd kunnen worden.
  8. We gaan verder in onze aanpak van drugscriminaliteit en zorgen dat de drugsoverlast zich niet verspreidt overal in Vlaanderen met een ketengerichte drugsaanpak: preventie, nazorg en hulpverlening voor gebruikers, een streng repressief beleid en internationale samenwerking zijn met elkaar verbonden. Specifieke aandacht besteden we aan nieuwe soorten drugs, zoals bijvoorbeeld lachgas of zombiedrugs die meer en meer opmars vindt. We willen pilootprojecten op festivals waarbij aan drugstesting gedaan wordt van nieuwe vormen van drugs.
  9. We zijn kordaat ten aanzien van ongewenst en grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven. We creëren de mogelijkheid voor slachtoffers om online aangifte te doen van feiten van seksueel geweld via Police-on-Web en worden daarbij onmiddellijk richting meerdere hulpkanalen en aangiftemogelijkheden begeleid, zoals onder meer de Zorgcentra na Seksueel Geweld. We zetten bewustwordingsteams of infocoaches rond grensoverschrijdend gedrag in en introduceren in de horeca het concept “Ask for Angela”.
  10. We begeleiden jongeren met een sociaal contract om delinquentie en recidive te voorkomen. Alle actoren, gaande van onderwijs, opleiding, jeugwerk, justitie en politie bundelen de krachten om te voorkomen dat risicojongeren overlast bezorgen of in de criminaliteit terecht komen, én om hen op de goede weg te zetten in het leven.

“Veilige buurten voor onze families is een absolute topprioriteit voor cd&v. Of het nu gaat om vandalisme, buurthinder, jeugdbendes of overlast door druggebruik, dergelijke kleine criminaliteit is bijzonder ergerlijk en geeft mensen een groot onveiligheidsgevoel. We hebben met cd&v deze legislatuur de afbraakpolitiek op onze federale veiligheidsdiensten gestopt en opnieuw stevig geïnvesteerd in onze veiligheid, denk aan de strijd tegen drugs, herinvesteringen in de civiele bescherming, een betere verloning voor onze agenten en de jaarlijkse aanwerving van ongeveer 1.600 agenten. Onze politie telt vandaag een recordaantal agenten. We zijn een warme volkspartij die het opneemt voor mensen hun welzijn en koopkracht en tegelijkertijd werk wilt maken van een sterk en kordaat veiligheidsbeleid. Dat is wat Vlamingen willen. Cd&v is meer dan ooit de polsslag van Vlaanderen”, zegt Sammy Mahdi, voorzitter cd&v.

Annelies Verlinden, Minister van Binnenlandse Zaken: “Je veilig en geborgen kunnen voelen, is essentieel voor iedereen. Dat is echter niet vanzelfsprekend. We moeten er elke dag opnieuw hard voor werken. Dat is wat we voor u de voorbije jaren hebben gedaan en dat is wat cd&v voor u ook in de toekomst wil doen. Veiligheid is preventie waar mogelijk, repressie waar nodig. Dat betekent politie die altijd in de buurt is, letterlijk en figuurlijk. Met nabijheidspolitie en wijkinspecteurs voor meer ogen en oren op het terrein, en investeringen in de brandweer, onze helden als het misloopt. Het betekent ook onze strijd tegen internationale drugscriminelen onverbiddelijk voortzetten, en hard optreden tegen overlast en criminaliteit. Het betekent ons land beveiligen nu aan de buitengrenzen van Europa oorlog woedt, en komaf maken met leugenachtige propaganda van buitenlandse regimes. Veiligheid is sterk op eigen benen staan. Ook als je een vrouw bent. Het betekent ’s avonds laat alleen op straat durven lopen zonder telefoon of sleutelbos in je handen. Het is goed verzorgd worden als je slachtoffer werd van seksueel of intrafamiliaal geweld. Het betekent oud durven worden in de buurt waar je woont.

Nieuws

Kamer geeft groen licht voor aanklampend terugkeerbeleid

De Kamer keurde afgelopen nacht het wetsontwerp aanklampend terugkeerbeleid van staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor goed. Daarmee zijn de vier delen van migratiedeal die de Moor in maart vorig jaar sloot binnen de regering, goedgekeurd in het parlement.

Minister Verlinden maakt inzet Frontex mogelijk bij grenscontroles en gedwongen terugkeer

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor zorgen ervoor dat de capaciteit voor de gedwongen terugkeer wordt uitgebreid door het mogelijk te maken dat leden van het permanent korps van Frontex, dat is het Europees agentschap voor grensbewaking en kustbescherming, kunnen worden ingezet om de Federale Politie in deze opdracht te ondersteunen. Daarnaast zullen ze ook kunnen worden ingezet voor het uitvoeren van de grenscontroles.