Reactie op verkiezingsresultaten

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

De verkiezingsresultaten zijn voor Cd&v ontgoochelend. We hadden gerekend en gehoopt op een uitslag die een stuk hoger lag. We mikten op 20%. Die score hebben we niet gehaald. Met als uitzondering de Vlaamse lijst in West-Vlaanderen, waar Hilde Crevits een stevig resultaat neerzet en de grootste partij is.

De verkiezingsuitslag vraagt om introspectie. Voor CD&V is het geen business as usual. We zullen binnen de partij een diepgaande analyse maken van deze nederlaag, om daaruit de juiste conclusies te trekken. Binnen die analyse zal ook gevraagd worden om voorzittersverkiezingen in het vooruitzicht te stellen. Zolang er geen nieuwe voorzittersverkiezingen gebeurd zijn, blijft CD&V onverkort achter voorzitter Wouter Beke staan.

Bescheidenheid. Het is het enige antwoord van CD&V op dit resultaat. Wij sluiten vandaag niets uit, en wachten op de initiatieven die genomen zullen worden. Het is duidelijk dat dit initiatief niet bij de christendemocraten zal liggen. Wanneer CD&V zou gevraagd worden voor gesprekken, dan zullen die gevoerd worden door Wouter Beke en Hilde Crevits.

Nieuws

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.

Aantal studenten dat onderneemt zit fors in de lift

Sinds 2017 is het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart nagenoeg verdubbeld. 6.640 studenten hebben hun eigen onderneming opgestart. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen studenten tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.