Minimumpensioenen stijgen opnieuw

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

Mensen die hun hele leven lang gewerkt hebben, verdienen een degelijk pensioen. Heb je een volledige loopbaan achter de rug, dan zal je jouw minimumpensioen vanaf deze maand opnieuw zien stijgen. Dat is opnieuw een duidelijk signaal voor de ondersteuning van de koopkracht van de gepensioneerden.

Het minimumpensioen voor een volledige loopbaan van de werknemers en zelfstandigen zal dus 1.253,95 euro bruto per maand bedragen voor de alleenstaanden en 1.566,94 euro bruto per maand voor het gezinstarief. Sinds het begin van deze legislatuur zullen de minimumpensioen al met minstens 130 euro/maand omhoog zijn gegaan. Met deze maatregel en de sociale bonus in de tax shift zijn de minimumpensioen voor een volledige loopbaan met 2,1% gestegen, buiten de indexering en de welvaartsvastheid.

pensioenen-stijgen.png

Meer koopkracht voor onze gepensioneerden mét een adequaat minimumpensioen dat een waardig leven toelaat, daar staan we als partij voor. Met deze verhoging gaan we verder op de weg die sinds 2015 is ingezet en waarbij het minimumpensioen gestegen met 130,61 euro voor de werknemers en met 183,01 euro voor de zelfstandigen.

Nieuws

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.

Aantal studenten dat onderneemt zit fors in de lift

Sinds 2017 is het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart nagenoeg verdubbeld. 6.640 studenten hebben hun eigen onderneming opgestart. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen studenten tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.