Meer scholieren kunnen duaal gaan leren op de werkvloer

Publicatiedatum

Auteur

Jo Brouns

Deel dit artikel

Er komen vanaf volgend schooljaar fors meer opleidingen ‘duaal leren’. Minister van Werk Jo Brouns bereikte hierover, in samenwerking met de minister van Onderwijs, een akkoord met de Vlaamse Regering. Zo kunnen nog meer scholieren en cursisten leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. Dit is voor veel jongeren een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt. 

Leren in de klas en op de werkvloer

‘Duaal leren’ is sinds schooljaar 2019-2020 een volwaardig traject in het secundair onderwijs. Dankzij dit systeem, dat destijds door Hilde Crevits werd opgezet, kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. Iedereen wint bij dat systeem. De scholieren en cursisten worden beter voorbereid op de arbeidsmarkt. De scholen kunnen hun leerlingen beter gemotiveerd houden en nog praktijkgerichter opleiden. De bedrijven trainen nieuwe krachten die na hun opleiding beschikken over alle relevante kennis en kunde en die vlot integreren op de werkvloer.

Versterking van de arbeidsmarkt

Op initiatief van minister Jo Brouns en minister Weyts wordt nu groen licht gegeven voor 266 extra opleidingen in 81 verschillende scholen secundair onderwijs en Syntra-centra. Het aanbod neemt zo in één klap toe met +22%. Er zijn bovendien 10 opleidingen die voor het eerst ‘duaal’ worden, waaronder slager-charcutier, polyvalent technieker in de haven en plaatser van houten vloerbedekking, stuk voor stuk unieke profielen. “Hoe groter het aanbod duaal leren, hoe meer jongeren hun vak leren én werkervaring opdoen in de onderneming”, zegt Jo Brouns.

Met opleidingen die ook op de werkvloer doorgaan, geven we jongeren meer kansen om te ontdekken wat écht bij hen past. “Met de goedkeuring van extra opleidingen kunnen we van duaal leren verder een succes maken. Een succes voor de school, de onderneming, maar vooral voor de jongere”, concludeert de minister.

Nieuws

Cd&v wil af van verplichte ziektepensioen voor statutaire ambtenaren

Het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren moet omgevormd worden zodat het dichter bij het ziektepensioen voor werknemers ligt. Kamerlid Nahima Lanjri (cd&v) dient een voorstel in voor een hervorming van het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren.

Franky Demon maakt nationaal toegangsverbod mogelijk voor recreatiedomeinen

Kamerlid Franky Demon dient een wetsvoorstel in dat de veiligheid in recreatiedomeinen regelt. Hiermee wordt het mogelijk om een nationaal toegangsverbod voor recreatiedomeinen op te leggen aan relschoppers. Hij spiegelt daarvoor zijn wet aan de voetbalwet die nationale toegangsverboden tot voetbalstadions mogelijk maakt.

Vlaams minister Dalle versterkt verenigingen waar armen het woord nemen

De 58 erkende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, zien hun werkingsmiddelen met zo’n 20 % stijgen. Dat heeft Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle beslist. Voor de meeste verenigingen gaat het om een stijging van 59.566,28 naar 71.260 euro.