CD&V wil met fiscale maatregelen meer zuurstof aan gezinnen geven

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

Met enkele fiscale maatregelen wil CD&V-Kamerlid Steven Matheï meer zuurstof geven aan gezinnen. Het gezin is voor CD&V een belangrijk fundament van onze samenleving en moet zoveel mogelijk kansen krijgen. Steven Matheï dient daarom een voorstel in om gezinnen met werkende ouders en gezinnen met risico op kinderarmoede beter te ondersteunen. Daarnaast vraagt hij extra steun voor ouders van kinderen met een beperking.

Steven Matheï: “Hiermee ondersteunen we de lagere inkomens en geven we gezinnen in het algemeen meer work-life balance.”

Belastingvermindering voor gezinnen met werkende ouders

“We willen de combinatie van kinderopvang en werk voor meer gezinnen bereikbaar maken”, stelt Steven Matheï. “Heel wat ouders overwegen vandaag om thuis te blijven omdat de kost voor kinderopvang te zwaar doorweegt. Dat is zeer jammer. Ouders mogen niet beperkt worden in hun keuze om te werken en zeker niet door de financiële last van kinderopvang.”

Daarom wil Steven Matheï het maximumbedrag voor belastingvermindering voor kinderopvang verdubbelen. Voor een gemiddeld gezin kan dat al meer dan 400 euro per jaar opleveren. “Daarnaast willen we een belastingkrediet invoeren zodat we ook de lagere inkomens steunen. Nu komen zij amper of helemaal niet in aanmerking voor het belastingvoordeel”, zegt Steven Matheï.

De belastingvermindering voor kinderopvang geldt 'per gezin' en niet 'per belastingplichtige'.  Deze is dus gelijk voor alleenstaanden met kinderen en gezinnen. Het bedrag wordt immers evenredig omgedeeld over beide echtgenoten. Bij alleenstaanden wordt dit volledig toegekend.

Fiscale steun voor gezinnen met risico op kinderarmoede

"Verder willen we gezinnen waarvoor het risico tot kinderarmoede hoog is meer financiële mogelijkheden geven", zegt Matheï.  Hij denkt daarbij onder andere aan gezinnen met lage inkomens, alleenstaande ouders en co-ouders.  "Door het belastingkrediet van kinderen ten laste te verhogen geven we een boost aan de gezinnen die het moeilijk hebben. Dit kan bijvoorbeeld voor een alleenstaande ouder met drie kinderen en laag inkomen meer dan 1.000 euro per jaar opleveren. Ook co-ouders moeten hier beroep op kunnen doen”, vindt Matheï.

Extra steun voor kinderen met een beperking

“Ten slotte willen we met een derde maatregel de ouders van een kind met een beperking extra ondersteunen”, zegt Steven MatheÏ. Sommige ouders van een kind met een beperking ontvangen wel een verhoogde kinderbijslag maar geen extra verhoging van de belastingvrije som in de personenbelasting, omdat er andere definities worden gebruikt. “Dat kan je gewoon niet meer uitleggen aan de betrokken ouders. Dit moet dringend aangepast worden. Daarom diende ik een wetsvoorstel in om dit aan te pakken”, besluit Matheï.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.