Aantal studenten dat onderneemt zit fors in de lift

Publicatiedatum

Tags

Werk

Auteur

Jo Brouns

Deel dit artikel

Sinds 2017 is het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart nagenoeg verdubbeld. 6.640 studenten hebben hun eigen onderneming opgestart. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen studenten tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.

In 2022 waren 40.290 jongeren tussen 18 en 25 jaar ondernemer. Dit is een stijging met 33% ten opzichte van 2017. 6.640 van hen zijn ondernemer onder het statuut van student-zelfstandige. Dit is een stijging met maar liefst 88% ten opzichte van 2017.

Het statuut van student-zelfstandige werd toen gecreëerd om jongeren die hogere studies volgen, te motiveren om tijdens hun studie een onderneming op te starten. Zij genieten hierbij van een gunstige regeling voor sociale bijdragen naar analogie met de zelfstandigen in bijberoep. Dat maakt Vlaams minister van Economie Jo Brouns vandaag bekend. Vlaanderen doet het ook beduidend beter dan Wallonië en Brussel waar het aantal ondernemende studenten op respectievelijk 1.395 en 622 ligt.


Provinciale verdeling student-zelfstandigen:

Provincie

Aantal in 2017

Aantal in 2022

Stijging met

Antwerpen

1183

2140

81%

Limburg

368

737

100%

Oost-Vlaanderen

767

1489

94%

Vlaams-Brabant

639

1179

85%

West-Vlaanderen

584

1095

88%

TOTAAL

3541

6640

88%

 

45% blijft ook na de studies zelfstandige

Het statuut van student-zelfstandige werd gecreëerd om de drempel naar het ondernemerschap te verlagen. 45% van de student-zelfstandigen blijft ook na zijn studies zelfstandige. 26% in hoofdberoep en 19% in bijberoep.

Jaarlijks investeert het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) meer dan 4,2 miljoen euro in projecten en organisaties die ondernemerschap bij jongeren moet stimuleren. UNIZO is één van de organisaties die hier actief op inzet. UNIZO brengt ondernemers naar de klas op middelbare scholen om de scholieren zo te prikkelen om te kiezen voor een carrière als ondernemer. Vlaams minister van Economie kende Unizo hier 440.000 euro voor toe.

 

Vlaams minister van Economie Jo Brouns: “Het aantal student-ondernemers is de laatste jaren verdubbeld. Dat zoveel studenten nog tijdens hun studies een onderneming opstart, toont aan dat ondernemen echt in ons DNA zit. Organisaties als UNIZO brengen de ondernemers tot op de klasvloer. Zij zijn onze grootste ambassadeurs om jongeren en jongvolwassenen te enthousiasmeren voor het ondernemerschap.”

 

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: “Kinderen en jongeren zijn onze toekomst, ze zijn onze volgende generatie ondernemers, werkgevers en werknemers. En die moeten we koesteren. Daarom wil UNIZO Onderwijs en Ondernemen jongeren inspireren, informeren én reële kansen creëren voor ondernemend talent. We slaan hiermee de brug tussen het onderwijsveld en het ondernemerslandschap, waarbij we zowel de jongeren als leerkrachten wegwijs maken in ondernemersvaardigheden. Dankzij de ondersteuning van minister Brouns kunnen we zo veel mogelijk leerlingen en studenten in onze provincie bereiken.”

Nieuws

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.

Met uitbreiding project "High Trouble" en gezamenlijke missies naar herkomstlanden wil staatssecretaris de Moor inzetten op de terugkeer van drugscriminelen zonder wettig verblijf

De Moor: “De Dienst Vreemdelingenzaken zal plaatsen voorbehouden in gesloten centra voor drugsdealers zonder papieren. In het kader van het project High Trouble identificeert de politie de grootste overlastplegers in een buurt op voorhand en niet pas bij een actie op het terrein. De politie heeft zicht op de situatie in de buurt en weet door hun terreinkennis wie wijken onveilig maakt. De Dienst Vreemdelingenzaken zal hen in een gesloten centrum plaatsen en alles in het werk stellen om die personen te verwijderen.”