15% meer testamenten dankzij modernisering van het erfrecht

Publicatiedatum

Auteur

Koen Geens

Deel dit artikel

Dankzij het vernieuwde erfrecht dat Koen Geens bijna een jaar geleden invoerde, blijken alsmaar meer mensen een testament op te maken. Het nieuwe erfrecht geeft mensen meer vrijheid om hun erfenis te verdelen. Heel wat Belgen maken daar duidelijk gebruik van: 3.000 families sloten al een erfovereenkomst af én het aantal geregistreerde testamenten is gestegen met ruim 15%. Dat meldt Fednot, de federatie van de notarissen.

In de periode van 1 september 2018 tot 16 augustus 2019 zijn 60.210 nieuwe en "aangepaste" testamenten geregistreerd. Een stijging met 15,6 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder. Volgens notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van Fednot, is dit de eerste keer dat er zo'n sterke stijging is: "We merkten de laatste jaren al een kleine toename van 3 à 4 procent, maar sinds de invoering van de nieuwe wet zien we een stijging met meer dan 15 procent."

De nieuwe regels bieden een grotere vrijheid om de erfenis te regelen. "Je ziet dat heel wat mensen zelf hun nalatenschap willen regelen en van de standaardregeling willen afwijken", zegt Van Opstal. "Ze willen zelf een initiatief nemen, bijvoorbeeld om stiefkinderen te bevoordelen of om hulpbehoevende kinderen wat meer te geven."

Voor Koen Geens zijn de nieuwste cijfers een bevestiging dat de herziening van het erfrecht dringend nodig was. Koen Geens: "Ik ben blij dat het aantal overeenkomsten stijgt en dat mensen gebruik maken van de nieuwe regels. Het is altijd de bedoeling geweest dat er wat meer keuze zou kunnen zijn maar ook voldoende solidariteit. Zo’n 3.000-tal families hebben hun erfenis reeds onderling geregeld via een erfovereenkomst. Dit kon vroeger niet, maar sinds de nieuwe wet mag men een overeenkomst maken waar iedereen mee akkoord gaat. Dat kan problemen voorkomen. Mensen hebben er baat bij tijdig na te denken over hun erfenis om onaangename verrassingen te vermijden later. Ook het aantal testamenten stijgt opmerkelijk, mensen zijn bezig met hun toekomst en die van hun familie veilig te stellen."

"Een erfovereenkomst is een soort familiaal pact dat gesloten wordt door alle erfgenamen rond tafel te brengen en dan een overeenkomst te sluiten over hoe alles later moet worden verdeeld. Als alle erfgenamen het daarmee eens zijn, zal de notaris daarvan de akte opmaken en kan dat familiale pact achteraf niet meer worden betwist. Je kan het niet meer wijzigen omdat iedereen zijn akkoord heeft gegeven. Dat is anders dan bij een testament, waarover de erflater zelf beslist", legt Van Opstal uit aan VRT NWS.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.