Sammy Mahdi
Vlaams-Brabant | Federaal Parlement
Sammy Mahdi1e opvolger
Waarom ben je kandidaat op 9 juni?
Als politica wil ik de samenleving met concrete voorstellen veranderen. Gelijke kansen, evenwicht tussen werk & privéleven én aandacht voor mensen die het moeilijk hebben zijn voor mij heel belangrijk.
Wat zou je willen veranderen in de samenleving?
Ik geloof heel sterk in een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt, en wil dat ook met concrete maatregelen waarmaken.
Vrouwen verdienen vandaag nog altijd minder dan mannen. Omdat ze vaker deeltijds werken, hun loopbaan meer onderbreken voor zorgtaken of minder goed betaald werk hebben. Daardoor bouwen ze ook minder pensioen op. Die loon-en pensioenkloof wil ik aanpakken.
Een goede job hebben is belangrijk, niet alleen voor je inkomen, maar ook voor je ontplooiing. Maar je werk moet je kunnen combineren met je gezinsleven. Daarom heb ik een voorstel om met een nieuw familiekrediet het geboorteverlof en ouderschapsverlof uit te breiden en ook beter te vergoeden.
In de samenleving kan geen enkele vorm van discriminatie of uitsluiting aanvaard worden. Dat geldt voor iedereen: voor mannen en vrouwen, mensen met een allochtone origine, maar ook voor ouderen of mensen met een handicap. En dat principe moet worden toegepast bij mensen die naar een job zoeken, maar ook bij het verhuren van woningen of bij andere diensten. De praktijktests moeten veel strakker en efficiënter worden toegepast.
Mensen met een beperking moeten volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving, op alle domeinen, ook op de arbeidsmarkt. Daarvoor heb ik al een reeks concrete maatregelen klaar. Zo moet de overheid zelf het goede voorbeeld geven en zorgen dat ze minstens 3% mensen met een beperking tewerkstelt. Dat gebeurt vandaag niet en moet aangepakt worden. En we vragen dit ook van de privésector. Heel wat Europese landen geven alvast het goede voorbeeld.
Ik stel vast dat nog teveel mensen aan het einde van de maand niet rondkomen met hun loon of uitkering. Wie werkt moet sowieso voortaan meer nettoloon overhouden. Dat werkt motiverend. Wie recht heeft op sociale voordelen, premies en kortingen moet die van de overheid ook automatisch krijgen. Het kan niet dat mensen zelf voortdurend de overheid moeten contacteren om te weten hoe hun dossier loopt of welke rechten ze hebben. De overheid moet dat voor hen doen, op basis van alle beschikbare gegevens. De uitkeringen moeten ook hoger worden. Ze moeten alleszins worden opgetrokken tot boven de armoedegrens.
Mensen met een loopbaan van 42 jaar moeten op pensioen kunnen gaan vanaf 62. Wie na de pensioenleeftijd wil doorwerken, moet dat evengoed kunnen. Wie een leven lang gewerkt heeft, moet kunnen rekenen op een deftig pensioen. Dus moeten we zorgen dat de pensioenen omhoog gaan door een andere berekening van het wettelijk pensioen en door het aanvullend pensioen te veralgemenen. In welke sector je ook werkt , of je nu werknemer, zelfstandige of ambtenaar bent, je moet kunnen rekenen op een aanvullend pensioen zodat je aan het einde van je loopbaan meer reserve hebt.
We hebben in ons land een half miljoen langdurig zieken. Daarmee schuiven we heel wat talent en ervaring aan de kant terwijl we dat nodig hebben op de arbeidsmarkt. En heel wat mensen kunnen en willen ook terug aan de slag. Daarom moeten we werk maken van échte re-integratie met onder meer progressieve tewerkstelling en werk op maat.
We werken ook verder aan het afschaffen van het ziektebriefje. Het briefje zal niet meer nodig zijn tot drie dagen afwezigheid en dit maximaal drie keer per jaar. Daarmee vermijden we het aantal overbodige dokteersbezoeken. Het zal ook leiden tot snellere hervatting van het werk, want zieken blijven minder lang thuis dan de door de dokter voorgeschreven periode.
Meer over mijn voorstellen: www.nahima.be
Wat is je favoriete plekje in onze provincie?
De vele pleintjes in Antwerpen. Ze getuigen soms van rust en andere kant bruisen ze soms ook van activiteit. Ze leveren zowel zen momenten voor jezelf als kans op ontmoeting met boeiende mensen.