Hospitalisatieverzekering dekt verplicht kosten na suïcidepoging

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Het wetsvoorstel van cd&v-Kamerlid Els Van Hoof dat verplicht dat elke hospitalisatieverzekering de kosten na een suïcidepoging dekt, is goedgekeurd door de Commissie Economie. Vandaag is het zo dat wie in het ziekenhuis belandt na een zelfmoordpoging, zelf moet opdraaien voor de volledige ziekenhuiskosten. De verzekeraar komt in dat geval niet tussen. Daarnaast wordt het voor verzekeraars verboden om bijpremies aan te rekenen of klanten uit te sluiten van bepaalde kosten voor hospitalisaties.

Van Hoof: “Na een suïcidepoging in het ziekenhuis belanden zorgt al voor een zware mentale klap. Vaak krijgen deze mensen nadien nog een fikse rekening gepresenteerd. Gezien de vicieuze cirkel tussen armoede en psychische problemen, verergeren deze financiële zorgen nog eens de kwetsbare psychische toestand van de betrokkene.”

Voor Van Hoof is deze uitsluiting in hospitalisatieverzekeringen echter niet alleen een financiële kwestie. “Vele mensen met suïcidale gedachten voelen al een intens schuldgevoel tegenover hun familie, hun omgeving of de samenleving. Dat suïcidale mensen moeten opdraaien voor de kosten na een wanhoopsdaad, culpabiliseert hen nogmaals. Doordat verzekeraars expliciet tot op vandaag bepalen dat deze kosten niet gedekt worden omwille van een opzettelijke daad, wijzen zij deze mensen met de vinger. Zij worden veroordeeld en financieel gestraft. Het duwt hen alleen nog dieper de put in.”

Geen bijpremies meer

Daarnaast wordt het voor verzekeraars verboden om bijpremies aan te rekenen of klanten uit te sluiten van bepaalde kosten voor hospitalisaties. Voor mensen die een zelfmoordpoging ondernamen was het tot op vandaag ook moeilijker om een hospitalisatieverzekering af te sluiten, of er werd hen een bijpremie aangerekend. Van Hoof: “Zo worden zij dubbel gestraft. We moeten mensen die een suïcidepoging ondernemen juist ondersteunen en helpen bij hun genezing en niet eeuwig brandmerken.”

Voortaan is het dus onmogelijk een hospitalisatieverzekering nog te weigeren voor bepaalde kosten omwille van een suïcidepoging of een bijpremie aan te rekenen omwille van een voorafgaande zelfmoordpoging. Bovendien wordt bepaald dat de verzekeringsnemer niet verplicht is om deze informatie mee te delen voor het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst.

Achtergrond

In België plegen ongeveer 2.000 mensen per jaar zelfmoord. Met 17 op 100.000 inwoners ligt het gemiddelde in ons land betrekkelijk hoger dan het EU-gemiddelde 11 op 100.000 inwoners). Gegevens over pogingen tot zelfdoding zijn veel moeilijker te verkrijgen. Volgens schattingen liggen deze nog eens 10 tot 20 keer hoger. In België naar schatting jaarlijks tussen de 22.000 en 44.000, waarvan bijna 5.000 tot hospitalisatie zouden leiden.

Nieuws

Nicole de Moor: “Geen asiel voor extremistische haatpredikers”

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft aan het CGVS gevraagd om de erkenning als vluchteling in te trekken van de Palestijn Mohammed Khatib, leider van de Samidoun-organisatie. Dat laat staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor weten. DVZ neemt de beslissing op basis van informatie van de veiligheidsdiensten. Khatib staat bekend als extremistische haatprediker. Het CGVS beslist nu onafhankelijk wat er met de vluchtelingenstatus moet gebeuren.

72 kinderdagverblijven krijgen steun om ruimere openingsuren aan te bieden

Minister van Gezin Hilde Crevits kent 72 kinderdagverblijven in de groepsopvang financiële steun toe om hun openingsuren te verruimen, zodat ouders die werken buiten de gebruikelijke openingsuren ook een beroep kunnen doen op kinderopvang. In totaal voorziet minister Crevits hiervoor 3.746.000 euro.

Meer kinderopvangplaatsen aan inkomenstarief

Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits maakt vandaag samen met agentschap Opgroeien bekend dat nog eens 1.646 plaatsen in de kinderopvang kunnen omschakelen naar plaatsen met de hoogste subsidie, waar ouders volgens hun inkomen kunnen betalen. Dankzij de extra maatregelen en investeringen zal in totaal meer dan 80% van de kinderopvangplaatsen in Vlaanderen nu met inkomenstarief werken.