Hilde Crevits roept alle lokale besturen op om een sterrenregister aan te leggen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Op 6 december start opnieuw de jaarlijkse Koesterweek van het Berrefonds. Een week waarin extra aandacht en erkenning wordt gevraagd voor al die gezinnen die een kind moeten missen.

Vandaag hebben naar schatting 196 lokale besturen een sterrenregister, waarmee ouders een stilgeboren kindje symbolisch kunnen laten erkennen en inschrijven. Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits roept aan het begin van deze belangrijke week de overige lokale besturen op om ook werk te maken van een sterrenregister en zo troost en erkenning te bieden aan gezinnen.

Sterrenregisters bij alle lokale besturen

Voor ouders van een stilgeboren baby is het vaak ontzettend belangrijk om op een of andere manier een aangifte te kunnen doen van hun baby bij de burgerlijke stand van hun stad of gemeente. Gezien er momenteel nog altijd een vrij complexe wetgeving is over de erkenning en inschrijving van een stilgeboren kindje, is dat niet altijd mogelijk. Daarom werd in de stad Oostende in mei 2023 het allereerste sterrenregister ingevoerd.

Een sterrenregister is er voor alle sterrenkindjes, ongeacht zwangerschapsduur. Dus ook zij waarvoor al een officiële akte van levenloos geboren kind is opgemaakt. Ouders mogen vrij de naam kiezen, zonder beperking. Er is ook geen beperking in tijd, een inschrijving in het Sterrenregister kan dus bijvoorbeeld ook voor kindjes die decennia geleden werden geboren. Ouders moeten ook geen ‘bewijs’ tonen om hun kindje te kunnen registreren, soms is dit er immers niet bij het verlies van een jonge zwangerschap.

89 lokale besturen nog geen sterrenregister

Vandaag hebben, volgens cijfers van het Berrefonds en Boven De Wolken, zo’n 196 lokale besturen een sterrenregister. “Dat is zeker al een mooi aantal en een mooi bewijs dat veel lokale besturen terecht begaan zijn met dit thema”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits. “Maar het kan altijd nog beter. In deze Koesterweek roep ik daarom de overige lokale besturen graag op om ook werk te maken van een sterrenregister. Zo maken we van heel Vlaanderen echt een warm en betrokken Vlaanderen."

Een kindje verliezen en moeten missen is een intens en levenslang verdriet. Als we ouders en gezinnen op een of andere manier kunnen steunen en erkennen daarin, dan moeten we dat kunnen doen.
Hilde Crevits, Vlaams minister

Lijst van lokale besturen met een sterrenregister

Voor veel nabestaanden heeft ook een begraafplaats een specifieke betekenis en neemt ze een belangrijke plaats in bij de rouwbeleving. Maar vandaag de dag kan nog niet iedereen terecht op het kerkhof. Veel gemeenten en steden in België hebben bijvoorbeeld nog geen sterrenweide of koesterplaats: een plek waar sterrenkindjes, overleden tijdens of vlak na de zwangerschap, begraven kunnen worden. Zo’n plek neemt nochtans een belangrijke plek in de rouwbeleving. “Ook via het voorzien van sterrenweides kunnen lokale besturen hun hart tonen voor gezinnen die een kindje missen. Meer en meer lokale besturen hebben hier gelukkig al terecht aandacht voor en nemen al allerlei initiatieven. Maar ook hier wil ik de lokale besturen die dit nog niet hebben voorzien oproepen om het nodige te voorzien waar mogelijk.” – Vlaams minister Hilde Crevits

Om de oproep kracht bij te zetten, wordt een brief verstuurd naar de lokale besturen om hen op weg te helpen voor de aanleg van een sterrenregister en/of sterrenweide en koesterplaats.

Over het Berrefonds

Het Berrefonds is opgericht in februari 2009 vanuit een persoonlijke verlieservaring van de ouders van Berre*. Zij besloten dat andere ouders na het verlies van hun baby niet met lege handen het ziekenhuis mochten verlaten en lanceerden de Koesterkoffer: een kostbaar doosje met spulletjes om de laatste herinneringen te maken na het overlijden van een baby. Jaar na jaar groeide de interesse en sinds 2022 werken alle ziekenhuizen in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel met de Koesterkoffers van het Berrefonds. Het Berrefonds schenkt jaarlijks bijna 1500 nieuwe Koesterkoffers aan gezinnen na het overlijden van een baby of opgroeiend kind.

Omdat de vraag bleef stijgen, ontwikkelde de vzw in 2019 een ‘Grote Koesterkoffer’, gericht op het verlies van een opgroeiend kind tot twaalf jaar. Sinds 2022 werkt de vzw ook aan een Scholenkoffer voor de acute eerste opvang van een klas en schoolteam na het overlijden van een leerling in de basisschool. Naast de Koesterkoffers, heeft het Berrefonds ook een brede waaier aan laagdrempelige dienstverlening uitgebouwd voor gezinnen in de weken, maanden en jaren na hun verlies.

Begin december organiseert het Berrefonds traditiegetrouw de Koesterweek. Vandaag start alweer de vijfde editie. In die week roepen ze iedereen op om  zijn of haar hart te tonen voor alle gezinnen die een kind* moeten missen. Want iedereen kent wel iemand die een kind verloor. In 2023 verschenen er zo maar liefst 1252 hartjes en 573 koestervlaggen in het straatbeeld.

 

Nieuws

Meer rechtszekerheid en verbeterde waterkwaliteit

Vandaag keurt het Vlaams parlement op initiatief van cd&v een aanpassing van het mestdecreet goed, gebaseerd op het princiepsakkoord tussen de landbouw- en milieuorganisaties van 7 maart 2023.

De Moor wil komaf maken met asielaanvragen door erkende vluchtelingen: “ondermijnt asielsysteem”

Ons land stelt een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van Palestijnen en Syriërs die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland en in mindere mate Bulgarije. De afgelopen maanden gaat het over telkens meer dan 450 aanvragen per maand. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil daar komaf mee maken.

Nederlands is de sleutel tot participatie en kansen

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.