Cd&v gaat de strijd aan met slagaderverkalking

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Atherosclerose of slagaderverkalking is de oorzaak van ruim één op de vijf sterfgevallen in ons land. Nochtans kan preventie en screening de mortaliteit aanzienlijk doen dalen. Kamerleden Nathalie Muylle (cd&v) en Daniël Bacquelaine (MR) pleiten voor een nationaal actieplan.

In samenwerking met de Belgische Cardiologische Liga zullen ook alle Kamerleden en personeelsleden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers zich tijdens de plenaire vergadering op donderdag kunnen laten testen in de gebouwen van het federaal Parlement.

Wat is atherosclerose?

Slagaderverkalking is de onderliggende aandoening achter 85% van alle hart- en vaatziekten. Het zorgt voor ophopingen van stoffen zoals cholesterol in de slagaders Op termijn raken deze slagaders verstopt, waardoor de bloedstroom wordt belemmerd en bloedklonters kunnen ontstaan, met in het ergste geval een hartinfarct of beroerte tot gevolg. In België zijn er 750.000 mensen met slagaderverkalking. De aandoening leidt jaarlijks tot 23.000 doden. Het risico neemt toe met hogere leeftijd en ongezonde leefgewoonten zoals roken, alcohol drinken, hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes en te hoge cholesterol.

Tijd voor actie

Nochtans is slagaderverkalking te voorkomen én te behandelen. Preventie, vroegtijdige opsporen en ingrijpen hebben een enorme impact hebben op de mortaliteit en de ziektelast. 80% van de hart- en vaatziekten kunnen voorkomen worden door een gezondere levensstijl: niet roken, minder alcohol, sporten. Controle bij de huisarts naar cardiovasculaire risicofactoren zoals diabetes en cholesterol (die overigens goed te behandelen zijn) speelt ook een belangrijke rol.

Federale parlementsleden Nathalie Muylle (cd&v) en Daniel Bacquelaine (MR) komen daarom met een aantal voorstellen. Prioriteit is een nationaal actieplan, naar analogie met kanker en diabetes, en in navolging van de oproep van de Belgische Cardiologische Liga. Daarnaast pleiten ze voor meer population health management  - een data-gedreven en proactieve zorgbenadering waarbij mensen die het grootste risico lopen geïdentificeerd kunnen worden. Meten is weten. Daarom pleiten ze voor

  • actuele en nauwkeurige gegevensverzameling in een databank en op maat gemaakte interventies voor de hoogste risicopatiënten. Hiervoor is sector-overschrijdende samenwerking en initiatieven voor gegevensuitwisseling van cruciaal belang;
  • meer aandacht voor slagaderverkalking in de basisopleiding van zorgverleners;
  • meer onderzoek naar slagaderverkalking bij vrouwen, aangezien vrouwen andere symptomen ervaren en anders behandeld worden dan mannen.

“Slagaderverkalking is één van de meest onderbelichte aandoeningen in ons land. Nochtans is iedereen vatbaar voor deze stille vijand. In vergelijking met bijvoorbeeld kankerpreventie is er hier veel minder aandacht voor. De cijfers zijn hallucinant, de tijd voor actie is nu. Het regeerakkoord vermeldt de ambitie om ‘het aantal vermijdbare sterfgevallen met 15% terug te dringen’ tegen 2030. Dan moet daar ook naar gehandeld worden”, aldus cd&v Kamerlid Nathalie Muylle.

In samenwerking met de Belgische Cardiologische Liga zullen ook alle Kamerleden en personeelsleden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers zich tijdens de plenaire vergadering kunnen laten testen in de gebouwen van het federaal parlement. “Met deze actie geven we gevolg aan onze eigen oproep. Op tien minuten tijd kom je te weten hoe het gesteld is met je cholesterol, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, kans op diabetes en je BMI. Hiermee willen we aantonen hoe vlot je jezelf kan laten testen. We roepen iedereen op om zicht te laten testen. Ook buiten het Parlement uiteraard.

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport.

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.