Betaalbare woningen voor werkende starters

Publicatiedatum

Auteur

Vera Jans

Deel dit artikel

Er heerst een wooncrisis in Vlaanderen. Jonge werkende gezinnen kunnen geen woning meer veroorloven. We moeten meer en sneller sociale woningen bouwen, zegt Vlaams parlementslid Vera Jans. Zo zetten we de huizenmarkt in beweging en daalt de prijs van starterswoningen.

Cd&v wil dat minister van Wonen Matthias Diependaele een versnelling hoger schakelt in de bouw van sociale woningen. Vorig jaar kwamen er ruim 2.400 woningen bij. De N-VA-minister zei tevreden te zijn met deze groei. Wij zijn dat allerminst. De nieuwe woningen bieden maar een oplossing voor 1,3% van de wachtlijst van 182.000 mensen die recht hebben op een sociale woning. Onze partij is ambitieuzer.

Waarom? Het meer en sneller bouwen van sociale woningen is niet alleen in het belang van de mensen op de wachtlijst, maar ook voor jonge werkende starters. Zij moeten op de huizenmarkt concurreren met mensen die daar eigenlijk niet thuishoren. Dat drijft de woningprijzen fors omhoog. Door meer sociale woningen te bouwen trekken we mensen weg uit dit segment van de huizenmarkt en kan de prijs van starterswoningen opnieuw normaliseren.

Vlaams parlementslid Vera Jans vraagt de minister dan ook aan de slag te gaan met de aanbevelingen van de studie “Investeren in sociaal wonen: hoe het investeringsritme versnellen of verhogen” van Steunpunt Wonen. De aanbevelingen liggen klaar. Ga ermee aan de slag om de wooncrisis in Vlaanderen aan te pakken.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.