Wie na de pensioenleeftijd nog wilt voortwerken, moet dat zonder hindernissen kunnen

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Al wie de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt, moet uiteraard op pensioen kunnen gaan. Dat recht hebben je en daar wil ik niets aan veranderen. In sommige gevallen kan men zelfs vervroegd op pensioen. Maar wie graag verder wil werken na de pensioenleeftijd, moet dat ook kunnen.

Dat kan vandaag al zonder probleem als je zelfstandige bent. Maar wie werknemer of ambtenaar is en na zijn/haar 65ste aan de slag wil blijven, moet vandaag een aantal drempels overwinnen. En die drempels wil ik wegwerken.

Sommigen willen na hun 65ste nog gewoon blijven werken en bezitten vaardigheden en ervaring die jongere werknemers niet hebben. Zij kunnen zo een grote meerwaarde bieden binnen hun bedrijf en voor de maatschappij in het geheel. Door langer te blijven werken zorgen zij bovendien ook mee voor een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten waarmee onze arbeidsmarkt kampt. En tot slot: wie langer werkt draagt langer bij en krijgt dus een beter pensioen.

Ik heb twee voorstellen uitgewerkt, voor werknemers én ambtenaren om hen de mogelijkheid te bieden actief te blijven op de arbeidsmarkt na hun pensioen indien ze dat wensen.

Lees hier mijn tussenkomst in de commissie.

Lees hier het artikel in de Gazet van Antwerpen. Ook artikels in De Morgen, Het Belang van Limburg, het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

Lees hier mijn wetsvoorstel voor werknemers.

Lees hier mijn resolutie voor vastbenoemde ambtenaren.

Luister hier naar een fragment uit mijn interview op radio Business AM

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport.

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.