Cd&v wil de situatie van studenten versterken: Studenten mogen niet de dupe worden van de coronacrisis

Publicatiedatum

Auteur

Brecht Warnez

Deel dit artikel

De coronacrisis heeft een enorme impact op onze Vlaamse studenten. In het bijzonder de grote onzekerheid die het virus met zich meebrengt, weegt zwaar door op hen. Vanuit de Cd&v-fractie in het Vlaams parlement werd op verschillende fronten hard gewerkt aan een verbetering van hun situatie. Van financiële oplossingen m.b.t. de huur van studentenkoten tot aandacht voor de mentale gezondheid van de studenten.

Dat het een bewogen academiejaar was voor de meer den 250.000 Vlaamse studenten, is een understatement. Lessen werden voor langere tijd opgeschort, stages uitgesteld en examens online georganiseerd. Het land ging in lockdown en studenten werd aangeraden niet op hun studentenkot te blijven. Veel studenten voelden zich sociaal geïsoleerd en hadden het gevoel dat in het beleid weinig rekening werd gehouden met hun situatie.

Die berichten bereikten ook de volksvertegenwoordigers voor CD&V Brecht Warnez en Vera Jans, die in het Vlaams parlement allebei bezig zijn met die materie. Vera Jans volgt het beleidsdomein Wonen op en zet zich reeds geruime tijd in voor betaalbare studentenwoningen. Brecht Warnez is als professor verbonden aan de Universiteit Gent en wil als volksvertegenwoordiger de brug vormen tussen de politiek en het Vlaamse hoger onderwijs. Onder het motto “Investeren in studenten is investeren in onze toekomst” gingen ze verschillende keren in overleg met studenten en zochten ze mee naar oplossingen waar de studenten mee te maken kregen.

CD&V steunt studenten vanuit het Vlaams parlement

Zo wil de CD&V-fractie in het Vlaams parlement studenten steunen:

  • Studentenkoten moeten betaalbaar blijven;
  • Studenten die niet op hun kot waren tijdens de coronacrisis krijgen kosten van water- en elektriciteit terugbetaald;
  • Studenten mogen ook tijdens de coronacrisis samen studeren in veilige studieruimtes;
  • Academiejaar mag verlengd worden zodat studenten die later aan hun stage konden beginnen, toch nog dit academiejaar kunnen slagen;
  • Extra geld werd vrijgemaakt voor studentenvoorzieningen;
  • Als na de examens blijkt dat er minder studenten slaagden, mogen ze niet tegengehouden worden om verder te studeren.

Alert blijven

Vera Jans, die blijft hameren op betaalbare studentenkoten, is tevreden met de terugbetaalde kosten van water en elektriciteit. “Maar we moeten alert blijven voor betaalbare studentenhuisvesting. Binnenkort zullen de regels voor studentenkoten strenger worden waardoor opnieuw een resem minder dure koten uit het aanbod verdwijnt. Iedereen die wil moet de kans krijgen om een kot te huren. Ik blijf dit opvolgen in het parlement.”

Voor Brecht Warnez is en blijft overleg met studenten van groot belang. “Het is alleen door met studenten te praten en met hen om te gaan, dat je weet hoe zij zich bij bepaalde beleidsbeslissingen voelen. Voor de verschillende beslissingen die in het parlement zijn genomen, werd overleg gepleegd met onder andere de Vlaamse Vereniging van Studenten. Studenten zijn hier altijd welkom op onze fractie, wij vertegenwoordigen hun stem hier in het parlement.”

Nieuws

Meer rechtszekerheid en verbeterde waterkwaliteit

Vandaag keurt het Vlaams parlement op initiatief van cd&v een aanpassing van het mestdecreet goed, gebaseerd op het princiepsakkoord tussen de landbouw- en milieuorganisaties van 7 maart 2023.

Hilde Crevits roept alle lokale besturen op om een sterrenregister aan te leggen

Op 6 december start opnieuw de jaarlijkse Koesterweek van het Berrefonds. Een week waarin extra aandacht en erkenning wordt gevraagd voor al die gezinnen die een kind moeten missen.

De Moor wil komaf maken met asielaanvragen door erkende vluchtelingen: “ondermijnt asielsysteem”

Ons land stelt een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van Palestijnen en Syriërs die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland en in mindere mate Bulgarije. De afgelopen maanden gaat het over telkens meer dan 450 aanvragen per maand. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil daar komaf mee maken.