Scheiden van kinderen en hun ouders verwerpelijk en immoreel

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

“Het is immoreel en verwerpelijk dat vluchtelingenkinderen gescheiden worden van hun ouders en opgesloten worden in kooien aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Kinderen horen ten alle tijde bij hun ouders.” Dat zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri.  Als voorzitter van de ad hoc-commissie migratie van de OVSE verwijst ze naar haar resolutie die oproept om onmiddellijk een einde te stellen aan deze onmenselijke en barbaarse praktijken. Deze resolutie is inmiddels door 16 verschillende landen ondertekend en wordt binnenkort goedgekeurd op de OVSE-vergadering in Berlijn.

“Als voorzitster van de ad-hoc commissie Migratie in de parlementaire assemblee van de OVSE, ben ik uitermate bezorgd over het lot van vluchtelingenkinderen in de VS”, zegt Lanjri. Vluchtelingenkinderen die samen met hun ouders de grens oversteken worden aan de Mexicaans-Amerikaanse grens gescheiden van hun ouders en in kinderdetentiecentra - een mooi woord voor wat nu “kooien” blijken te zijn - opgesloten, terwijl hun ouders vastzitten in gesloten centra. Op amper twee maanden tijd (april en mei) heeft de regering Trump maar liefst 2.000 kinderen gescheiden van hun ouders.  

Hoe onmenselijk kan je zijn? Wie doet nu zoiets?

Ze vervolgt: “Deze praktijken gaan in tegen alle internationale rechtsregels en conventies, waaronder op het recht op eerbiedigen van het gezinsleven. Kinderen die zich reeds in een extreem kwetsbare situatie bevinden, omdat ze op de vlucht zijn voor vervolging, oorlog en geweld, worden hierdoor extra getraumatiseerd. Zij zijn afhankelijk van hun families voor psychologische en materiële ondersteuning en hebben nood aan familiale geborgenheid”. De Antwerpse politica roept de regering Trump op om het belang van het kind voorop te stellen.

Men moet deze praktijken onmiddellijk stoppen en acties ondernemen om de scheiding van kinderen en hun familieleden bij grenscontroles en in andere procedures te voorkomen. Deze oproep staat ook in mijn resolutie, die op de agenda staat van de volgende OVSE-vergadering in Berlijn, begin juli.”

Daarnaast blijkt uit cijfers van het Amerikaanse departement voor Gezondheid, dat 1.500 niet-begeleide minderjarige kinderen die de Mexicaanse-Amerikaanse grens overstaken spoorloos verdwenen zijn. Deze kinderen werden geplaatst bij voogden, maar verblijven daar niet meer op dit moment. Lanjri: “Deze kinderen moeten dringend opgespoord worden. Ook de achtergrond van de voogden moet beter worden gecontroleerd om te verzekeren dat ze niet verhandeld of misbruikt worden, dat ze naar school gaan en dat ze aanwezig zijn voor afspraken in de rechtbank.”.

Nieuws

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.

Aantal studenten dat onderneemt zit fors in de lift

Sinds 2017 is het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart nagenoeg verdubbeld. 6.640 studenten hebben hun eigen onderneming opgestart. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen studenten tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.