Ritueel slachten en dierenwelzijn verzoend

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

Nadat in het Vlaams Parlement een voorstel werd ingediend om een algemeen verbod op onverdoofd slachten in te voeren heeft Cd&v aangedrongen op dialoog en bemiddeling. Op onze vraag werd een advies van de Raad van State gevraagd. Het advies was duidelijk: de wetgever moet een antwoord vinden dat het recht op godsdienstbeleving verzoent met het dierenwelzijn. Een bemiddelaar werd aangesteld.

Vandaag stelde bemiddelaar Piet Vanthemsche zijn uitvoerig verslag voor. Wij stellen vast dat dialoog werkt, dat dierenwelzijn en godsdienstbeleving verzoend kunnen worden en dat wetenschappelijk verantwoorde technieken én buitenlandse voorbeelden dit duidelijk aantonen.

CD&V ziet geen redenen om het ritueel slachten te verbieden en werkt graag mee aan het invoeren van een aantal verplichte technieken die vanaf 2019 het dierenwelzijn gevoelig verbeteren. Wij rekenen nu op een open vizier van de verschillende geloofsgemeenschappen om de aanbevelingen uit het rapport ter harte te nemen.

CD&V dankt Piet Vantemsche voor zijn aanpak die gestoeld is op dialoog, wetenschappelijke inzichten en werkbezoeken. Ook de aanbevelingen m.b.t. een verbetering van het algemeen dierenwelzijn in onze slachthuizen nemen we ter harte.

Nieuws

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.

Aantal studenten dat onderneemt zit fors in de lift

Sinds 2017 is het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart nagenoeg verdubbeld. 6.640 studenten hebben hun eigen onderneming opgestart. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen studenten tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.