Ritueel slachten en dierenwelzijn verzoend

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

Nadat in het Vlaams Parlement een voorstel werd ingediend om een algemeen verbod op onverdoofd slachten in te voeren heeft Cd&v aangedrongen op dialoog en bemiddeling. Op onze vraag werd een advies van de Raad van State gevraagd. Het advies was duidelijk: de wetgever moet een antwoord vinden dat het recht op godsdienstbeleving verzoent met het dierenwelzijn. Een bemiddelaar werd aangesteld.

Vandaag stelde bemiddelaar Piet Vanthemsche zijn uitvoerig verslag voor. Wij stellen vast dat dialoog werkt, dat dierenwelzijn en godsdienstbeleving verzoend kunnen worden en dat wetenschappelijk verantwoorde technieken én buitenlandse voorbeelden dit duidelijk aantonen.

CD&V ziet geen redenen om het ritueel slachten te verbieden en werkt graag mee aan het invoeren van een aantal verplichte technieken die vanaf 2019 het dierenwelzijn gevoelig verbeteren. Wij rekenen nu op een open vizier van de verschillende geloofsgemeenschappen om de aanbevelingen uit het rapport ter harte te nemen.

CD&V dankt Piet Vantemsche voor zijn aanpak die gestoeld is op dialoog, wetenschappelijke inzichten en werkbezoeken. Ook de aanbevelingen m.b.t. een verbetering van het algemeen dierenwelzijn in onze slachthuizen nemen we ter harte.

Nieuws

Cd&v wil af van verplichte ziektepensioen voor statutaire ambtenaren

Het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren moet omgevormd worden zodat het dichter bij het ziektepensioen voor werknemers ligt. Kamerlid Nahima Lanjri (cd&v) dient een voorstel in voor een hervorming van het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren.

Franky Demon maakt nationaal toegangsverbod mogelijk voor recreatiedomeinen

Kamerlid Franky Demon dient een wetsvoorstel in dat de veiligheid in recreatiedomeinen regelt. Hiermee wordt het mogelijk om een nationaal toegangsverbod voor recreatiedomeinen op te leggen aan relschoppers. Hij spiegelt daarvoor zijn wet aan de voetbalwet die nationale toegangsverboden tot voetbalstadions mogelijk maakt.

Vlaams minister Dalle versterkt verenigingen waar armen het woord nemen

De 58 erkende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, zien hun werkingsmiddelen met zo’n 20 % stijgen. Dat heeft Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle beslist. Voor de meeste verenigingen gaat het om een stijging van 59.566,28 naar 71.260 euro.