Respect voor wat écht telt

Publicatiedatum

Deel dit artikel

“Zonder sterk centrum en deftige politici, is het de totale chaos.”

Politiek die zich focust op wat écht telt voor de mensen en die zorgt voor een deftig leven in een deftig land. Dat is de boodschap van onze voorzitter Sammy Mahdi op onze nationale nieuwjaarsreceptie.

Wij kiezen resoluut voor een warme samenleving met deftige politici die werk maken van de meest fundamentele dingen in het leven van mensen: een deftig inkomen waarbij je ook nog tijd kan hebben voor familie, een deftig veiligheidsbeleid, en deftige zorg in de buurt. Enkel een sterk centrum kan daar voor zorgen.

“Er is nood aan een sterke warme volkspartij die voor mensen opkomt en niet voor multinationals. Die rechten aan plichten koppelt zonder te stigmatiseren. We staan voor een warm Vlaanderen dat er is voor élke Vlaming die hard werkt of zijn hele leven lang dat gedaan heeft, niet alleen voor de haven van Antwerpen of voor wie een chic kostuum draagt”, zegt Sammy Mahdi, voorzitter van cd&v.

Onze focus is alvast duidelijk: Vlamingen zouden zich in een deftig land geen zorgen mogen maken over hun veiligheid, over betaalbare zorg in de buurt, noch over hun inkomen. Cd&v heeft de afgelopen jaren de centen van de Vlamingen beschermd, denk onder meer aan de staatsbon, en met de fiscale hervorming heeft onze partij het beste instrument in handen om te zorgen dat mensen een deftig inkomen hebben. Onder meer om een deftige woning te kunnen kopen of bouwen. Onze partij wil dat iedereen die werkt ook gewoon een eigen woning kan verwerven, door meer betaalbare woningen te bouwen en te zorgen voor meer betaalbare leningen bij de bank.

Een deftig leven, dat is ook een deftig inkomen zonder in te boeten op wat nog écht belangrijk is in het leven van mensen, zoals hun welzijn of tijd met familie.

“Dat evenwicht voelt vandaag voor sommige mensen zoek. De overgrote meerderheid van de Vlamingen werkt en doet gewoon keihard zijn best. En toch wordt het debat over onze arbeidsmarkt vandaag eenzijdig gevoerd. We spreken voortdurend over activeren, maar vergeten dat er dagelijks mensen uit de arbeidsmarkt vallen omdat ze langdurig ziek worden of het gevoel hebben dat de combinatie van werk en familie gewoon te veel is. We willen mensen zuurstof geven, onder meer door een nieuw model van ouderschapsverlof tot de leeftijd van 18 jaar en een hoger vervangingsinkomen.”

De keuze op 9 juni is duidelijk. “In welk land willen leven? Als het van sommigen afhangt, evolueren we naar het kil neoliberaal model van Singapore. Een land waar mensen gemiddeld 48uur per werken en alles moet wijken voor een louter economische logica. Daar zit geen enkele Vlaming op te wachten. Geef mij maar een deftig leven, met een deftig inkomen waarbij ik ook tijd kan hebben voor familie of om mijn kinderen te helpen opgroeien. Waarbij we niet enkel economisch rendabel, maar ook gelukkig mogen zijn. Geen Singapore, maar gewoon een warm Vlaanderen.”

Een deftig land, met ook deftige politici, die gewoon hun job doen. Ons land staat voor cruciale verkiezingen. Met sommige partijen dreigen we naar een totale blokkering te gaan in dit land, waar de belastingbetaler de dupe van zal worden, maar evenzeer is het blind optimisme van sommigen over de stand van ons land nefast voor de toekomst van onze kinderen. “Wie politici wilt die gewoon deftig hun werk doen, die moet bij ons zijn. Wij steken onze nek uit en hebben ambitieuze plannen om te zorgen dat mensen eindelijk minder belast worden, migratie gecontroleerd wordt en iedereen een huisarts in de buurt heeft. In een deftig land is dat de evidentie zelve en wij zullen daar ook voor zorgen”, zegt Sammy Mahdi.

Over de kleur van de volgende regering is onze voorzitter alvast duidelijk: "We kunnen ons geen chaos veroorloven. De reden waarom we met Les Engagés een sterk centrum willen maken, is om te vermijden dat de twee enige opties een Vivaldi 2 of de georganiseerde chaos wordt, omdat sommige partijen het land willen splitsen. Enkel met een sterk centrum kunnen we de totale blokkering van ons land vermijden en de Vlaming een deftig land bezorgen."

Lees hier de volledige toespraak van voorzitter Sammy Mahdi

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport.

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.