Op de schoolbanken met onze toppers

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

Voor de eerste keer naar de hogeschool of universiteit trekken, dat is voor iedereen een enorm spannend moment. Heel wat studenten zullen dit gevoel momenteel ook wel delen en herkennen. Duizend-en-een vragen steken dan plots de kop op: wie zijn mijn medestudenten? Vallen de lessen en proffen wat mee? Dompel ik mij onder in de studentenverenigingen of net niet? Eén ding is echter zeker: als student zal je de komende weken, maanden en jaren nog heel wat avonturen beleven waar je achteraf met veel plezier aan terugdenkt. Ook onze toppers maakten heel wat onvergetelijke, gênante en zotte situaties mee tijdens hun studententijd. Nu de lessen aan de hogescholen en universiteiten op gang zijn getrokken, doen ze hun verhalen uit de doeken.

Onze toppers zijn niet de enigen die in hun studententijd reeds kozen voor engagement. De voorbije maanden kozen heel wat opvallende jongeren ervoor zich te engageren voor onze partij.

Maak hier kennis met onze jonge kandidaten en ontdek waarom zij kiezen voor voorrang van respect.

Sammy Mahdi

"In het eerste jaar zat ik tijdens een les in een grote aula helemaal achteraan. Ik vond het vak echter niet interessant en was dan maar naar muziek aan het luisteren via mijn oortjes. De muziek stond heel luid, zodat ik niks anders zou horen. Ik was wat aan het tekenen op mijn tafel en ondertussen aan het meezingen. Doordat de muziek zo luid stond, hoorde ik mezelf niet, maar had ik ook niet door dat ik luidop aan het zingen was. Tot ik een elleboogstoot kreeg van mijn buur en de ganse aula en prof naar mij aan het staren waren.”

 

Marianne Thyssen

“Op de eerste dag dat ik naar de universiteit zou gaan, en ook mijn kotleven begon, miste ik mijn trein. Op de volgende trein vergat ik nog eens over te stappen, waardoor ik uiteindelijk ergens over de taalgrens belandde. Gelukkig mocht ik van de vriendelijke treinconducteur met mijn treinkaartje Sint-Niklaas – Leuven, zonder toeslag, met de trein een eind mee terug. Heelhuids, maar uren te laat, kwam ik aan in Leuven waar mijn studentenleven kon beginnen.”

 

Kris Peeters

“Ik heb een heel leuke studententijd gehad. Op kot in de Sint-Annastraat zat ik samen met vijf TEW-studenten. We gaven onze eigen kotkrant uit. Ik ging vooral uit in café Aruba en ging geregeld biljart spelen in het Billard Palace bij het Centraal Station. We gingen ook naar TD’s, al ben ik nooit lid geworden van een studentenvereniging. Ik ben wel gedoopt, met distinctie zelfs.”

 

Wouter Beke

“Tijdens mijn studententijd richtte ik een denkgroep op: ‘Vlaanderen anders bekeken’. Boven de grenzen van politieke studentenbewegingen heen debatteerden we samen over verschillende maatschappelijke thema’s. Eigenlijk was het mijn eerste impliciete campagne: ‘Vlaanderen anders BEKE-ken’”.

   

Voorzitter Wouter Beke en zijn medestudenten

 

'Wees zelf de verandering, die je in de wereld wilt zien!'

Minister van Onderwijs Hilde Crevits steekt de studenten graag een hart onder de riem.

“Aan het begin van een nieuw academiejaar richt ik me graag even tot jullie, in het bijzonder tot die studenten die aan het eerste jaar beginnen. Voor jullie begint er een geheel nieuw hoofdstuk in het leven. Gedaan met het schoolse leven dat jullie zo vertrouwd is, gedaan met die onvermijdelijke schoolbel. Voor jullie ligt een eindeloze zee van vrijheid en intellectuele uitdaging.

Aarzel niet, steek van wal, hijs de zeilen en zet koers naar die verre uitnodigende horizon. Vlaanderen is een kenniseconomie, we hebben knappe koppen en kritische geesten zoals jullie hard nodig. Geloof daarom in jezelf, haal het onderste uit je mogelijkheden en zet alles op alles om je doel te bereiken.

De laatste weken hebben duidelijk aangetoond dat Vlaanderen evenzeer nood heeft aan warme harten en open geesten. Daarom wil ik jullie aansporen om jullie studiejaren in het hoger onderwijs niet alleen te gebruiken om kennis te vergaren, maar ook om met beide benen in het leven en in de samenleving te staan.

Kiezen voor het Vlaams hoger onderwijs, is kiezen voor hoger onderwijs dat ruimdenkendheid, diversiteit en actief pluralisme hoog in het vaandel voert, waarden die nooit verworven zijn, maar steeds opnieuw veroverd moeten worden.
‘Wees zelf de verandering, die je in de wereld wilt zien’, zei Mahatma Gandhi.

Tot slot wil ik jullie oproepen om te genieten van het studentenleven. Je studententijd is als geen andere periode in je leven het moment om je vleugels uit te slaan, om van de geneugten van het nachtleven te proeven en vriendschappen voor het leven te sluiten.

Studeer hard, engageer je oprecht en geniet volop van het leven!”

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport.

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.