Nooit meer oorlog

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

11 november, Wapenstilstand. Deze dag staat niet enkel in het teken van het einde van de Eerste Wereldoorlog, maar geldt ook als herdenkingsdag van alle slachtoffers van conflicten overal ter wereld. Dit jaar herdenken we dat exact 100 jaar geleden ingestemd werd met een staakt-het-vuren op 11 november 1918 en er zo een einde kwam aan De Groote Oorlog.

Maar wat betekende deze Wapenstilstand nu nog voor ons? Deze dag staat niet enkel voor het einde van een wereldoorlog. Ze staat ook voor een tijd van verbroedering en hereniging en hoop op een vredevolle toekomst. We kunnen de resultaten van deze dag bijvoorbeeld nog steeds terugvinden in de Europese Unie die hieruit is voorgekomen. Maar ook bij lokale afdelingen zien we vandaag nog veel respect voor deze dag die oproept om nooit meer oorlog te voeren. 

LANGEMARK-POELKAPELLE

In Langemark-Poelkapelle zullen tijdens het weekend van 11 november verschillende activiteiten in het kader van Wapenstilstand georganiseerd worden. Tijdens de nachtwake aan het vredemonument zullen de ambachtelijke smeden klaprozen smeden. Ook op die dag zal samen met het Agentschap van Natuur en Bos een vredesboom geplant worden. Deze boom staat voor een toekomst zonder oorlog. Daarnaast zijn er ook de traditionele herdenkingsplechtigheden op verschillende kerkhoven in Langemark-Poelkapelle

ZONNEBEKE

De Canadese inname van de puinen van Passendale op 10 november 1917 betekende het einde van de Slag bij Passendale.De gemeente Zonnebeke en het Memorial Museum Passchendaele 1917 herdenken dit jaarlijks met een plechtigheid aan het Crest Farm Memorial en een fakkeltocht. De optocht volgt het traject van de bloedige laatste honderd meter van de aanval en eindigt aan de kerk van Passendale. De avond wordt afgesloten met Concert Distortion, a Hymn to Liberty met Dirk Brossé, Sioen en Jef Neve.

IEPER

Voor Ieper staat het weekend van 11 november ook helemaal in het teken van de staakt-het-vuren van 100 jaar geleden. Zo is er tot zondag de kunstinstallatie Assembly Memorial Chairs in het Astridpark. Ook de traditionele Last Post aan de Menenpoort zal tijdens dit weekend 100 jaar wapenstilstand extra in de verf zetten.

In Provinciedomein De Palingbeek kan je nog tot zondag 11 november terecht om de kunstinstallatie ComingWorldRememberMe te bewonderen. Het landschap is er opgebouwd uit 600.000 beeldjes die symbool staan voor de 600.000 namen van slachtoffers die tijdens WOI het leven lieten.

Ook in tal van andere gemeenten zullen er herdenkingsplechtigheden plaatsvinden.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.