Neutrale pakjes voor sigaretten en roltabak

Publicatiedatum

Auteur

Els Van Hoof

Deel dit artikel

De federale regering besliste vandaag dat er een neutrale verpakking voor roltabak en sigaretten komt. Die neutrale pakjes moeten helpen om het rookgedrag terug te dringen. Els van Hoof reageert tevreden op deze beslissing. Ze diende eerder al wetgevende initiatieven in die inzetten op een ambitieus en omvattend anti-tabaksbeleid.

Zowel de aantrekkelijkheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid van sigaretten moet worden ingedijkt. Met het tabaksplan willen we tabaksproducten minder aantrekkelijk en beschikbaar maken. Ik ben dan ook verheugd met de invoering van de neutrale sigarettenpakjes."

Naast de invoering van een neutrale verpakking pleit Kamerlid Els Van Hoof in haar tabaksplan ook voor de verhoging van de minimumleeftijd van 16 naar 18 jaar om tabakswaren te kopen. Zowel de Hoge Gezondheidsraad als de tabaksfederaties zelf pleiten hier actief voor. Van alle soorten drugs is het immers de nicotine die adolescentenhersenen het snelst gevoelig maakt voor verslaving. Er blijkt dat het aantal jongeren dat rookt “alarmerend” hoog is. Het is dan ook belangrijk dat de leeftijd waarop jongeren tabakswaren kunnen aankopen tot op de leeftijd van 18 jaar gebracht wordt zodat jongeren minder gemakkelijk aan tabak geraken en het roken op deze manier sterk ontmoedigd wordt.

Wil je graag het volledige tabaksplan leren kennen? Lees het dan hier uitgebreid na.

Nieuws

Staatssecretaris Nicole de Moor is tevreden met de doorbraak op Europese top over asiel en migratie

De Europese ministers die bevoegd zijn voor asiel en migratie zijn donderdag tot een akkoord gekomen die de toekomst van het Europees migratiebeleid zal bepalen. De afspraken die gemaakt zijn moeten zorgen voor een gecontroleerd asiel en migratiebeleid.

‘Wat is er in godsnaam mis met twee wettelijke papa’s?’

‘Willen we het krijgen van een biologisch kind niet beperken tot een mogelijkheid voor de happy few, dan moeten we zelf werk maken gelijk speelveld en een gedegen een juridische basis voor altruïstisch draagmoederschap’, aldus cd&v-volksvertegenwoordigers Els Van Hoof en Orry Van de Wauwer.

Decretale verlenging voor alle aflopende vergunningen eindelijk gestemd.

Landbouwers die hun vergunning de voorbije jaren zagen aflopen, kwamen in grote onzekerheid terecht en werden geconfronteerd met vermijdbare kosten. “Met de decretale verlenging van alle aflopende vergunningen zorgen we nu dat er voor hen een oplossing is”, zegt minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).