Neutrale pakjes voor sigaretten en roltabak

Publicatiedatum

Auteur

Els Van Hoof

Deel dit artikel

De federale regering besliste vandaag dat er een neutrale verpakking voor roltabak en sigaretten komt. Die neutrale pakjes moeten helpen om het rookgedrag terug te dringen. Els van Hoof reageert tevreden op deze beslissing. Ze diende eerder al wetgevende initiatieven in die inzetten op een ambitieus en omvattend anti-tabaksbeleid.

Zowel de aantrekkelijkheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid van sigaretten moet worden ingedijkt. Met het tabaksplan willen we tabaksproducten minder aantrekkelijk en beschikbaar maken. Ik ben dan ook verheugd met de invoering van de neutrale sigarettenpakjes."

Naast de invoering van een neutrale verpakking pleit Kamerlid Els Van Hoof in haar tabaksplan ook voor de verhoging van de minimumleeftijd van 16 naar 18 jaar om tabakswaren te kopen. Zowel de Hoge Gezondheidsraad als de tabaksfederaties zelf pleiten hier actief voor. Van alle soorten drugs is het immers de nicotine die adolescentenhersenen het snelst gevoelig maakt voor verslaving. Er blijkt dat het aantal jongeren dat rookt “alarmerend” hoog is. Het is dan ook belangrijk dat de leeftijd waarop jongeren tabakswaren kunnen aankopen tot op de leeftijd van 18 jaar gebracht wordt zodat jongeren minder gemakkelijk aan tabak geraken en het roken op deze manier sterk ontmoedigd wordt.

Wil je graag het volledige tabaksplan leren kennen? Lees het dan hier uitgebreid na.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.