De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.
Deze legislatuur leggen we de lat hoger op vlak van taal. Het is het bindmiddel in onze samenleving en maakt dat nieuwkomers volwaardig kunnen participeren. Ik ga ook volop voor het verplicht inburgeren al in het land van herkomst. Maar het is ook aan de samenleving, aan ons, om ervoor te zorgen dat mensen kansen krijgen om hun leven hier uit te bouwen. Alleen een verhaal van rechten, plichten en inspanningen aan beiden kanten zorgt voor een geslaagde integratie en samenleving waar iedereen zich thuis voelt.
Hilde Crevits, Minister van Integratie en Inburgering
Strengere taaleisen en meer oefenkansen
Het slaagpercentage voor de cursus Maatschappelijke Oriëntatie wordt opgetrokken naar 70% en het vereiste taalniveau voor NT2 wordt verhoogd naar B1 mondeling. Er komen naast de formele taallessen ook meer ‘oefenkansen’ voor nieuwkomers. Dat zijn informele momenten waarbij een anderstalige Nederlands kan spreken, bijvoorbeeld in een praatcafé, tijdens het beoefenen van een sport of hobby. Op die manier wil minister Crevits de participatie en zelfredzaamheid van nieuwkomers vergroten. Daarnaast zullen er ook acties op touw gezet worden om de tweede en derde generatie in Vlaanderen beter te bereiken.
Voortrajecten inburgering in land van herkomst
Om geen tijd verloren te laten gaan en mensen zo snel mogelijk wegwijs te maken, wil minister Crevits voortrajecten op inburgeringstrajecten al laten starten in het land van herkomst. In samenwerking met de federale overheid wil ze een plan uitwerken, zodat de nieuwe maatregelen zo snel mogelijk in voege kunnen gaan. Concreet is het de bedoeling dat mensen al sneller kunnen starten aan hun inburgeringstraject, door bv. al in het land van herkomst Nederlands te leren en hun test Nederlands of test maatschappelijke oriëntatie daar al af te leggen. De maatregel moet de integratie van nieuwkomers versnellen en toelaten dat ze al een beeld hebben van de organisatie, de werking van onze Vlaamse samenleving en van de hier geldende normen en waarden alvorens ze in Vlaanderen aankomen.
Snellere erkenning van diploma en Nederlands leren op de werkvloer
Vlaanderen kampt met een krappe arbeidsmarkt. Om de werkzaamheidsgraad bij nieuwkomers verder te doen stijgen, zal er samen met de minister van Onderwijs gekeken worden hoe diploma’s sneller erkend kunnen worden, zonder in te boeten op kwaliteit. Vandaag zijn deze procedures lang, waardoor mensen niet direct met hun talent aan de slag kunnen.
Daarnaast wil minister Crevits bedrijven die nieuwkomers tewerkstellen ondersteunen bij hun inspanningen om werknemers de taal mee aan te leren. Er zal hiervoor advies gevraagd worden aan de SERV. De mogelijkheden zijn vandaag nog te onderbenut, terwijl de werkvloer de perfecte plek is om beter Nederlands te leren.