Minister Vandeurzen hertekent Vlaams ziekenhuislandschap

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

Na een testfase staat het ziekenhuislandschap in Vlaanderen klaar om zich te organiseren in netwerken die tot doel hebben zich overal zo kort mogelijk op de patiënt te oriënteren.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen, lanceerde op 25 juli 2018 een oproep naar de Vlaamse ziekenhuizen om zich in te schrijven voor een pilootfase in het traject naar een regionale zorgstrategische planning. Hiervoor moesten ziekenhuizen zich gegroepeerd kandidaatstellen.

De doelstelling daarbij is dat het aanbod van een groep ziekenhuizen beter aansluit op de behoeften van de populatie in een welbepaald zorggebied. Zo wordt een concentratie van expertise voor gespecialiseerde ziekenhuiszorg beoogd alsook een garantie van een toegankelijk basisspecialistisch aanbod over het volledige Vlaamse grondgebied.

Voorwaarde was dat de kandidaturen werden ingediend vanuit een stabiele samenwerking waarbij het werkingsgebied van het samenwerkingsinitiatief een aaneengesloten gebied vormt waarin alle ziekenhuizen betrokken worden. Naast de bereidheid tot onderlinge samenwerking en afstemming dienden de zorggebieden ook voldoende te scharnieren met de eerstelijnszones in functie van  afstemming met de eerste lijn, revalidatie en geestelijke gezondheid.

Succesvolle oproep: 11 netwerken klaar voor uitvoering

De oproep kende succes: 13 samenwerkingsinitiatieven hebben zich kandidaat gesteld om een regionaal zorgstrategisch plan op te stellen. Samen bestrijken deze voorstellen het hele Vlaamse grondgebied. Van de 13 kandidaturen werden er in eerste instantie reeds 11 voor uitvoering aangenomen. Voor de regio Gent/Zuid-Oost-Vlaanderen werd met de betrokken ziekenhuizen een akkoord bereikt over de concrete aanpak zodat ook deze regio kan aansluiten bij de zorgstrategische oefening.

Op een studiedag in Brussel werd woensdag 21 november 2018 het voorstel van begeleiding aan de sector toegelicht. Het consortium Deloitte - Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid (LIGB) - Omni Care Consult werd onder de arm genomen en zal vanaf vandaag gedurende een jaar een coachingtraject voorzien om de kandidaten te begeleiden bij de implementatie van de plannen.

Nieuws

De wijkinspecteur als toegankelijke vertrouwenspersoon.

1 op 4 Vlamingen voelt zich vaak of altijd onveilig in de eigen buurt. “Dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze zich in hun eigen buurt begeven, mogen we als samenleving niet accepteren”, stelt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, die van veiligheid in de eigen buurt een speerpunt maakt voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Met een grotere rol voor de wijkinspecteur wil de partij het veiligheidsgevoel in Vlaanderen versterken. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt immers dat 68 procent van de 1501 bevraagden hun wijkinspecteur niet kennen.

Respect voor élke Vlaming: “Met cd&v zorgen we voor een warm Vlaanderen waarin élke Vlaming gerespecteerd wordt”

Dit Vlaams regeerakkoord heeft een overduidelijke oranje stempel: ambitieus op vlak van welzijn, met respect voor wie werkt en onderneemt én met oog voor landelijk Vlaanderen zodat niemand in Vlaanderen achtergelaten wordt. We zorgen voor een warm en zorgzaam Vlaanderen waarin élke Vlaming telt.

Nicole de Moor: "Al 1.200 werkende asielzoekers droegen in totaal half miljoen euro bij aan opvang"

Sinds 1 juli moeten asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken een bijdrage betalen aan hun opvang. Al 1.200 asielzoekers droegen in totaal een half miljoen euro bij.