Minister Peeters wil de rosse muntjes afschaffen

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

De rosse muntjes van 1 en 2 eurocent zijn niet alleen vervelend voor klanten en winkeliers, ze zijn ook erg duur in productie. Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters kondigt een wet aan waardoor winkeliers de prijzen op een correcte manier moeten afronden.

Bij cash betalingen krijgt de consument vaak muntjes van 1 of 2 eurocent terug van de winkelier. Die worden te weinig terug uitgegeven waardoor de Nationale Bank er jaarlijks extra in omloop moet brengen, wat een hoge kost met zich meedraagt. De productie kost meer dan de waarde van de munt.

Kris Peeters zal een wetsontwerp lanceren dat de winkeliers verplicht om hun prijzen op een correcte manier af te ronden. Concreet worden alle bedragen die eindigen op 1 of 2 eurocent naar beneden afgerond, 3, 4, 6 en 7 worden afgerond naar 5, 8 en 9 tenslotte worden afgerond naar 10. Zo zullen de kleine muntjes vanzelf verdwijnen.

Voor de klant wijzigt er qua besteding niets, aangezien afrondingen naar beide richtingen gebeuren en het, bijvoorbeeld in de supermarkt, vaak gaat over aan aantal producten die samen worden aangekocht. Wel zal hij minder kleingeld moeten meedragen. Ook de winkelier wint want hij wordt minder geconfronteerd met tekorten. Zelfstandigenorganisaties Unizo, UCM en Comeos riepen eerder al op om de rosse muntjes te bannen.

Voorbeeld:

5,22 euro wordt 5,20 euro
5, 23 euro wordt 5,25 euro
5,27 euro wordt 5,25 euro
5,29 euro wordt 5,30 euro

Nieuws

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.

Aantal studenten dat onderneemt zit fors in de lift

Sinds 2017 is het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart nagenoeg verdubbeld. 6.640 studenten hebben hun eigen onderneming opgestart. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen studenten tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.