Meer duidelijkheid voor opening horeca en andere sectoren

Publicatiedatum

Auteur

Nathalie Muylle

Deel dit artikel

Vanaf 8 juni wordt de volgende fase in de exit-strategie ingezet. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad. Uitgangspunt is dat wat niet expliciet vermeld wordt mogelijk is. Daarom werd een tijdslijn uitgewerkt met wat er van nu tot en met september voorzien is voor de verschillende sectoren van het sociale leven.

Algemeen blijven de hygiënische voorwaarden gelden, alsook de sociale afstand van 1,5 meter. Belangrijk is dat je vanaf 8 juni wekelijks tot 10 mensen, uw gezin niet meegerekend, kan ontmoeten. 10 personen is ook de grens voor een diner en BBQ thuis of om samen naar een café, restaurant of park te gaan. Het is wel aanbevolen om deze ontmoetingen zoveel mogelijk in de buitenlucht te houden.

Nathalie Muylle, minister van Economie en Werk: “We zijn heel tevreden om de volgende fase te kunnen aanvatten. Daarbij werd steeds rekening gehouden met de balans tussen drie cruciale aspecten: het sociale welzijn van onze burgers, de economische leefbaarheid voor ondernemers en de volksgezondheid. Het is voor mij ook heel belangrijk dat er een perspectief wordt geboden aan de hele samenleving over welke volgende stappen er genomen zullen worden."

"Onder meer met de heropening van de horeca trachten we ook opnieuw zuurstof te geven aan het sociale leven en ondernemers", zegt Muylle. "De algemene versoepeling om vanaf 8 juni met 10 personen af te spreken is daarbij van groot belang zodat dit ook economisch leefbaar is voor de sector. We zetten hiermee een grote stap voor het welzijn van vele burgers.” 

Tijdspad

De exit-strategie gaat op 8 juni zijn derde fase in. Voor horeca en andere sectoren is volgend tijdspad uitgewerkt:

Vanaf 8 juni:

 • Restaurants, cafés en bars kunnen openen. Het sluitingsuur wordt voor iedereen vastgelegd op 1u ’s nachts. Men mag daarbij max. 10 personen per groep ontvangen. Ook nachtwinkels mogen tot 1u open zijn.
 • Hotels zijn open gebleven maar nu kunnen ook Airbnb , B&B’s of gelijkaardige online platformen zaken openen. Maar ook vakantieparken, campings, jeugdhuizen en andere soorten vakantieverhuur kunnen opstarten aangezien meerdaagse, binnenlandse vakanties weer mogelijk zijn vanaf 8 juni. Zo krijgt de Belgische toeristische sector opnieuw ademruimte.
 • Verhuur van vrijetijdsmateriaal zoals go-carts, fietsen en boten is mogelijk
 • Openlucht rommelmarkten tot 50 standen mogen plaatsvinden
 • Fitness en massages kunnen opstarten.
 • Verenigingen kunnen samenkomen met tot 20 personen.
 • Religieuze bijeenkomsten tot 100 personen met afstand van 1,5 meter

Vanaf 15 juni:

 • Heropening Europese binnengrenzen

Vanaf 1 juli:

 • Verhuur van zalen met of zonder catering mogelijk voor max. 50 personen.
 • Kunnen ook congressen bijgewoond worden mits voldoende sociale afstand.
 • Verenigingen kunnen samenkomen met tot 50 personen
 • Pretparken, cinema’s en casino’s zouden in juli weer kunnen opstarten.
 • Buiten- en binnenzwembaden kunnen openen
 • Sauna en welness kunnen heropstarten
 • Religieuze bijeenkomsten tot 200 personen met afstand van 1,5 meter
 • Culturele bijeenkomsten tot 200 personen met afstand van 1,5 meter

Vanaf 1 augustus:

 • Bepaalde evenementen en kermissen kunnen georganiseerd worden, echter steeds onder voorbehoud van de epidemiologische ontwikkelingen.

Vanaf 1 september:

  • Worden de mogelijkheden van het nachtleven zoals opening van disco’s, dancings en dergelijke bekeken.
  • Ook grote evenementen zoals festivals en indoor concerten worden onder de loep genomen.

Nieuws

Samenwerken om kinderarmoede tegen te gaan

Kinderarmoede aanpakken vereist samenwerking. Daarom geeft Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle vandaag groen licht aan 45 ambitieuze projecten. Lokale bondgenotennetwerken verenigen verschillende spelers op het terrein om samen een vuist te maken tegen kinderarmoede. Een budget van 7 miljoen euro moet het mogelijk maken om meer kinderen uit armoede te halen.

Verstandig groen

"Het klimaatdebat ging de laatste jaren te vaak enkel over grote doelstellingen, kostenefficiëntie en megatonnen CO2-reductie. Door die abstractie geraken mensen vervreemd en gedemotiveerd. Mensen verwachten terecht antwoorden en oplossingen van politici voor de grootste uitdaging die ons en volgende generaties te wachten staat", zeggen Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne en Kamerlid Leen Dierick. De antwoorden die de Groenen naar voren schuiven hebben dikwijls iets weg van een absoluut doemscenario of de regelrechte apocalyps. Cd&v zet zich dan ook af tegen de “klimaatkerk” waarin strenge dogma’s gepredikt worden. Ter rechterzijde horen we al te vaak dat àlle klimaatmaatregelen behoren onder de categorie “groene waanzin”. Maar ook aan die fatalisten, klimaatontkenners en bijgevolg stilstand heeft niemand iets.

Re-integratie langdurig zieken blijft ondermaats

De re-integratie van een half miljoen langdurig zieken in ons land, lijkt de goede richting uit te gaan. Zo is er een stijging van informele begeleidingstrajecten opgestart door de persoon zelf. Maar er zijn nog heel wat onopgeloste vraagstukken. Daarom vroeg Nahima Lanjri aan minister van werk Dermagne om meer in te zetten op preventie en aanpak van werkgerelateerde uitval.