‘Landbouwer zijn is de mooiste job die er bestaat’

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

Vandaag organiseren de Boerenbond en de Landelijke Gilden voor de 36ste keer de Dag van de Landbouw. Een dag waarbij landbouwers, hun bedrijven én hun liefde voor het werk terecht in de kijker worden gezet. Want het zijn onze landbouwers die dag in dag uit hard in de weer zijn om te zorgen voor hun dieren, planten en bedrijf, waardoor wij thuis op ons bord kunnen genieten van al die heerlijke kwaliteitsproducten. En dat de liefde voor hun werk enorm groot kan zijn, bewijst Bo De Maesschalck. Een 18-jarige spring-in-‘t-veld uit Zele die stopte met studeren om mee in het landbouwbedrijf van haar ouders te stappen.

Bo woont samen met haar drie broers op de geitenkaasboerderij van haar ouders in Zele. Daarmee zijn ze één van de 60 professionele bedrijven die zich in Vlaanderen bezighoudt met de geitenhouderij. Samen met haar twee oudste broers besliste Bo dit jaar om mee te stappen in het bedrijf. Ze zorgen elke dag opnieuw met heel veel toewijding voor 200 geiten en 60 melkkoeien. Daarnaast helpen ze ook mee in de kaasmakerij en hoevewinkel die aan de boerderij verbonden is.

Bo: “Het boerenleven zat al van kleins af aan in mij. Mijn hele leven lang wilde ik boerin worden. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik begon na te denken over mijn toekomst. Het werd voor mezelf al snel duidelijk dat ik mee in het bedrijf van mijn ouders wilde stappen. Tijdens het secundair onderwijs keek ik de hele tijd reikhalzend uit naar dat moment. Leerkrachten probeerden me nog op andere gedachten te brengen en me te overtuigen om toch voor een ‘veilige’ keuze te gaan en verder te studeren aan de hogeschool of universiteit. Maar ik gaf niet toe. Ik studeerde in juni af aan mijn middelbare school en ben onmiddellijk in het bedrijf van mijn ouders beginnen te werken.”

Elke dag is anders

“Het werk op de boerderij is zo bijzonder, omdat elke dag anders is. De ene dag ben je kaasmaakster, de andere dag boekhoudster, verkoopster, onderhandelaar, kuis- of huisvrouw. Dat je bovendien elke dag je dieren moet voederen en melken, verveelt nooit. Het is net het contact met je eigen dieren, waarvoor je al begon te zorgen toen ze geboren werden, dat de job zo ongelofelijk maakt. Het valt bijna niet te beschrijven. Het geeft gewoon enorm veel voldoening. De job geeft ook perspectief, want je kiest als landbouwer de weg die je wilt uitgaan. Je wil steeds je werk verbeteren en uitbreiden. Wat maakt dat je altijd moet verder doen. Elke dag opnieuw. Kortom, landbouwer zijn is voor mij de mooiste job die er bestaat.”

De basis van de samenleving

Dat het beroep van landbouwers regelmatig onderschat wordt, hoef je Bo niet te vertellen. Ze roept iedereen dan ook op om het beroep van landbouwers nog meer te steunen en te respecteren.

“Het werk van landbouwers is de basis van de samenleving. Bijna alles wat je in de winkel koopt, wordt op de een of andere manier geproduceerd op een van de vele landbouwbedrijven. Van een eenvoudige pudding naar een overheerlijk pak koekjes. Mensen staan te weinig stil bij wat landbouwers allemaal voorzien voor hen én voor de hele samenleving. Wat ik ook jammer vind, is dat er steeds minder en minder jongeren kiezen voor de landbouwstiel. Opvolging is net cruciaal om kwaliteitsvol en duurzaam voedsel te kunnen blijven produceren en aanbieden aan de consumenten. Het alternatief is dat er meer export komt, wat uiteraard niet goed is voor het milieu. Het zou dus fijn zijn om nog meer jongeren te zien die toch de stap wagen om aan de slag te gaan als landbouwer. Ik kan getuigen dat het in ieder geval de moeite waarde is.”

Een zorgeloze toekomst voor landbouwers

Het is dus duidelijk: de boerenstiel zit bij Bo in de genen. Ze verdedigt haar job en die van vele anderen met hart en ziel. Maar er is meer nodig om zolang bezig te blijven. Je moet mee evolueren om te kunnen omgaan met de uitdagingen van de 21ste eeuw. Maar ze is ervan overtuigd dat de toekomst voor landbouwers er goed uitziet.  

“Boeren mogen nooit blijven stilstaan en moeten mee evolueren, innoveren en vooruitgaan. Dat maakt de job net zo interessant. Voor mij betekent dit dat je als boer de kans moet krijgen om te kunnen uitbreiden en dat boerenzonen en -dochters vol vertrouwen het bedrijf van hun ouders kunnen overnemen. Ik ben er in ieder geval klaar voor en vlieg er met veel goesting in!”

 

>> Ook Joke Schauvliege, minister van Landbouw, kan beamen dat de boerenstiel een belangrijke rol speelt in onze samenleving en dat de passie van de landbouwers voor hun werk een voorbeeld is.

 

“De boerenstiel is een van de mooiste stielen. Een stiel die je met passie en liefde moet doen, waar je gedreven voor moet zijn. Ik ben elke keer weer onder de indruk van die gedrevenheid in de Vlaamse landbouw. Ik ken geen enkele andere economische sector waar zoveel inzet en ondernemerschap geëist wordt. Landbouwers moeten iedere dag opnieuw, vaak in woelige omstandigheden waarop zij geen of weinig impact hebben, erin slagen om brood op de plank te brengen voor hun gezin. Innovatie en samenwerking zijn daarbij de sleutel tot succes. En daar wil ik mijn schouders nog meer onder zetten en het ondernemerschap van onze landbouwers ondersteunen. In het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid ijver ik daarom  voor voldoende middelen en goede maatregelen zodat we ook na 2020 de lijn kunnen doortrekken en onze Vlaamse landbouw helpen bij het uitbouwen van een succesvolle toekomst.”

Nieuws

Cd&v wil ‘koerspact’ met elke gemeente om toekomst wielersport te verzekeren

De start van het wielerseizoen komt eraan; een fantastische periode waar zowat heel Vlaanderen reikhalzend naar uitkijkt. Maar er zijn zorgen over de toekomst van de wielersport.

Vlaams minister Crevits investeert 2 miljoen euro in mentale gezondheidszorg voor aanstaande en jonge moeders

Jonge moeders worden geconfronteerd met grote veranderingen en aanpassingen die niet altijd eenvoudig zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart in de perinatale periode mentale gezondheidsproblemen.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Vandaag staan 4 wetsontwerpen van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op de agenda van de plenaire zitting van het parlement om gestemd worden. Die zijn hervormingen die noodzakelijk zijn om tot een gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel te komen, niet in het minst om meer terugkeer te kunnen organiseren. Alweer werd er een advies van de Raad van State gevraagd door de oppositie, terwijl dit er al is geweest en deze geen opmerkingen had.