Kris Peeters trekt kostenvergoeding voor vrijwilligers op

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

Vrijwilligers zullen voortaan een kostenvergoeding van 2.500 euro per jaar kunnen ontvangen in plaats van de huidige 1.361,23 euro. Een koninklijk besluit van vice-eersteminister en minister van werk Kris Peeters in die zin werd vandaag goedgekeurd door de ministerraad.

Kris Peeters: “Voor vrijwilligers zoals nachtoppassen of ziekenvervoerders was de huidige kostenvergoeding soms te laag om hun werkelijke kosten te dekken. Dat zorgde ervoor dat ze na een tijdje moesten stoppen met hun vrijwilligerswerk. We trekken de kostenvergoeding nu op voor die vrijwilligers, zodat ze op een comfortabele manier hun vrijwilligerswerk kunnen verderzetten.”

Nachtoppassen hebben een bijzonder zware taak. Meermaals per week slapen zij in bij een hulpbehoevende. Daarbij moeten ze vaak meermaals per nacht opstaan om hulp te bieden. Bovendien maken ze veel kosten, zoals verplaatsingen naar de hulpvrager en de coördinerende dienst, telefoonkosten, portkosten. Een vrijwillige nachtoppas krijgt een kostenvergoeding van gemiddeld 32 euro per nacht. Al na 42 nachten bereiken ze daardoor het huidige wettelijke plafond van de kostenvergoeding voor vrijwilligers van 1.361,23 euro per jaar.

Kris Peeters: “Dat is jammer voor een vrijwilliger die misschien graag zijn vrijwilligerswerk wil verderzetten. Er moet dan bovendien een nieuwe nachtoppas worden gezocht voor de hulpbehoevende, wat emotioneel zwaar is voor hen.”


Door de kostenvergoeding voor nachtoppassen en enkele specifieke andere categorieën van vrijwilligers op te trekken tot 2.500 euro, kunnen die vrijwilligers hun activiteit op een comfortabele manier blijven uitoefenen.

Het gaat over volgende vrijwilligers:

  • nacht- en dagoppas bij hulpbehoevende personen
  • het niet-dringend liggend ziekenvervoer
  • sporttrainer, sportlesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, seingever bij sportwedstrijden

Verenigingswerk

De regeling voor verenigingswerk die het mogelijk maakt om tot 6.130 euro per jaar bij te verdienen, bood geen afdoende oplossing voor de hogere kosten van deze vrijwilligers. Heel wat vrijwilligers vallen namelijk niet onder de voorwaarden van de regeling voor verenigingswerk, denk maar aan studenten, huisvrouwen of -mannen, personen die genieten van een overlevingspensioen en werknemers die minder dan 4/5 werken.De hogere kostenvergoeding van 2.500 euro per jaar geldt slechts voor vrijwilligers die voor de activiteit in kwestie geen gebruik maken van de regeling rond verenigingswerk.

Nieuws

Staatssecretaris Nicole de Moor is tevreden met de doorbraak op Europese top over asiel en migratie

De Europese ministers die bevoegd zijn voor asiel en migratie zijn donderdag tot een akkoord gekomen die de toekomst van het Europees migratiebeleid zal bepalen. De afspraken die gemaakt zijn moeten zorgen voor een gecontroleerd asiel en migratiebeleid.

‘Wat is er in godsnaam mis met twee wettelijke papa’s?’

‘Willen we het krijgen van een biologisch kind niet beperken tot een mogelijkheid voor de happy few, dan moeten we zelf werk maken gelijk speelveld en een gedegen een juridische basis voor altruïstisch draagmoederschap’, aldus cd&v-volksvertegenwoordigers Els Van Hoof en Orry Van de Wauwer.

Decretale verlenging voor alle aflopende vergunningen eindelijk gestemd.

Landbouwers die hun vergunning de voorbije jaren zagen aflopen, kwamen in grote onzekerheid terecht en werden geconfronteerd met vermijdbare kosten. “Met de decretale verlenging van alle aflopende vergunningen zorgen we nu dat er voor hen een oplossing is”, zegt minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).